Uz pomoć REGEA-e udvostručuju se kapaciteti sunčanih elektrana

Autor: Marija Crnjak , 18. lipanj 2023. u 22:01
Na konferenciji za medije govorili su Tomislav Tomašević, Martina Furdek Hajdin, Željko Kolar, Damir Tomljenović i Julije Domac, Foto: Robert Anić / Pixsell

U 15 godina rada Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske potaknula je, vodila ili provodila investicije od 500 milijuna eura.

U posljednjih 15 godina od svog osnivanja, Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) potaknula je, vodila ili provodila investicije ukupne vrijednosti iznad 500 milijuna eura, a još toliko će se realizirati u iduće dvije godine. Jačanje dinamike očekuje se i stoga što se u proces sad puno aktivnije nego prije uključuje i Grad Zagreb, jedan od četiri osnivača Agencije, uz Zagrebačku, Karlovačku i Krapinsko-zagorsku županiju. Predstavnici i čelnici osnivača okupili su se u petak u Zagrebu na konferenciji za novinare kako bi obilježili 15. rođendan Agencije koja danas zapošljava 50 ljudi.

Najvažnije pitanje

“Iskustvo i rad REGEA-e pokazali su kako su energetski projekti i suradnja sa strukom stvar konsenzusa koji nadilazi sve političke razlike i garniture. Ustrajnim radom na brojnim projektima ustanovili smo standarde koje provodimo u objektima čiji smo osnivači, i danas naši stručnjaci savjetuju druge kako raditi. Pitanje energetske stabilnosti danas je važnije nego ikada, kao i klimatske promjene čije posljedice sve više osjećamo, i zato moramo dati svoj doprinos prilagodbi na nove uvjete”, istaknuo je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Podsjetio je da je uz pomoć agencije, kroz projekt PVMax, pripremljeno projekata instalacije sunčanih elektrana gotovo jednake snage koliko su postojeći kapaciteti sunčanih elektrana u Hrvatskoj.

U pripremi su i prva zelena obveznica ne samo u Hrvatskoj, već na ovom dijelu Europe za Grad Zagreb, kao i prve energetske zajednice obnovljivih izvora energije u Karlovcu, Samoboru i Zaboku, te virtualne elektrane širom Hrvatske. Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije istaknuo je kako su uz pomoć Agencije u zadnjih 15 godina izmijenili sliku županije koja je po energetskoj tranziciji među najboljima u EU. Županija je prva u Hrvatskoj organizirala energetsku obnovu škola, prvi su uveli sufinanciranje privatnih osoba za energetsku obnovu, od propadanja je spašen dvorac Bračak koji je postao moderan energetski centar, slijedi projekt postavljanja solara na 57 krovova u školama i zdravstvenim ustanovama u Županiji.

Usto, županija prva u Hrvatskoj u prostorno planiranje uvodi obvezu kojom sve nove građevine moraju imati sunčane elektrane na krovovima. Iza Karlovačke županije je realizacija 84 EU projekta, otkrila je županica Martina Furdek Hajdin. U županiji su orijentirani na ulaganja u energetsku obnovu zgrada javne namjene, izgradnju fotonaponskih elektrana te zamjenu energenata obnovljivim izvorima energije. Trenutačno se kroz Fond solidarnosti EU na području Karlovačke županije, realiziraju projekti ukupne vrijednosti 47 milijuna eura.

Provedeno 74 projekata

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović prisjetio se kako je, zahvaljujući REGEA-i, županija još 2010. izradila Energetsku bilancu, prvi takav dokument u Hrvatskoj, čime se dobio uvid u potrošnju energije na području županije. Zagrebačka županija provela je ukupno 74 projekta energetske obnove javnih zgrada u vrijednih 13,5 milijuna eura, a zahvaljujući podršci REGEA-e, prva je krenula s objedinjenom javnom nabavom za energente, čime su provedene značajne uštede.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako je u Zagrebu u tijeku veliki investicijski val u obnovu zgrada, te očekuje da će se do kraja mjeseca otvoriti prva sunčanu elektranu koja je posljedica suradnje s Agencijom, a iduće godine izdaju zelene obveznice. “Svi naši kapitalni projekti, Paromlin, stadion u Kranjčevićevoj i ostali bit će građeni kao primjer energetskog nadstandarda gradnje i uz korištenje svih elementa zelene infrastrukture”, kazao je Tomašević

Komentirajte prvi

New Report

Close