Uz njih smo više samostalni i mobilni, oni nam podižu kvalitetu života

Autor: Ivan Tominac , 15. travanj 2021. u 22:00
Usluge osobnog asistenta često su podcjenjene i na pola radnog vremena

Bez osobne asistencije osobe s invaliditetom često bi bile isključene iz aktivnosti društvene zajednice.

Osobe s invaliditetom bi bez usluge osobne asistencije često bile isključene iz aktivnosti društvene zajednice, a iskustvo njihova življenja bilo bi narušeno.

Međutim, čini se kako posao osobnog asistenta unatoč bitnoj polaznoj tezi i dalje nije dovoljno prepoznat.

Upravo njihova kvaliteta života ona je koja se dovodi u pitanje, a iz želje da sustav počne uvažavati zahtjeve i promicati prava osobnih asistenata pokrenuta je inicijativa Osobni asistenti zajedno.

Motivacija glavni pokretač

Radni dan osobnog asistenta počinje i završava najčešće kod korisnika, a dijapazon aktivnosti koje obavlja kreće se od oblačenja, pomaganja s kućanskim poslovima pa sve do tranzita i uobičajenih dnevnih aktivnosti, poput odlaska u knjižnicu ili na fakultet.

U svakom danu postoje brojni izazovi koji se moraju savladati, stoga ne moramo ni govoriti kako je visoka razina motivacije glavni sastojak za obavljanje ovog posla.

Izazovi se, kažu nam iz inicijative Osobni asistenti zajedno, mogu podijeliti u dvije skupine – fizičke i psihičke. Fizički izazovi omeđeni su motoričkim mogućnostima korisnika, a psihički se baziraju na komunikaciji kao ključu uspješnosti svakog odnosa, ali na kraju i dobroj procjeni koja se očituje u tome da osobni asistent mora moći pomoći, no da pritom nipošto ne narušava samostalnost korisnika, već baš suprotno – da istu proširuje.

Tabak

Smanjila se potreba za roditeljskom pomoći, što je i njima olakšalo svakodnevicu.

To su na kraju izazovi koji postanu dijelom rutine te s vremenom više to i nisu. Ipak, s druge strane, neke stvari se ne mijenjaju, a problemi s kojima se suočavaju osobni asistenti jest dominantan rad na određeno, rad na pola radnog vremena, neplaćeni prekovremeni, problem korištenja godišnjeg odmora i mnogi drugi.

Sve to možemo dovesti u vezu s neprepoznatošću i necijenjenosti ovog zanimanja koje dovodi do plaće od niskih 2000 kuna. Tu se u pitanje dovodi kvaliteta života spomenuta u početku. Koliko su zapravo osobni asistenti na korist pitali smo same korisnike.

Zbog već navedenih problema, rijetkost je da osoba s jednim osobnim asistentom radi cijelo vrijeme. Diplomirani politolog Fabijan Ferara u toj priči uspio je izvući deblji kraj, a do sada je promijenio samo dva osobna asistenta.

“Osobni asistenti pomažu mi u ubrzanju pojedinih procesa i sa stvarima koje ja sam ne mogu uraditi. Primjeri za to su odlazak u trgovinu, odlazak na bazen i pranje odjeće. Najveća forma pomoći dolazi u obliku lakše kretnje.

Kada idem negdje s većom udaljenosti, krećem se u kolicima koja ne mogu sam voziti, tako da ovisim o osobnim asistentima da me odvedu na određena mjesta. Osobni asistenti su veoma bitni za moj život jer pomažu mojoj samostalnosti i neovisnosti. Olakšavaju mi život tako da stvari radim što efikasnije”, rekao je Ferara.

Andrija Tabak, student Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba uslugu osobnog asistenta koristi već pet godina, a pravo je ostvario na drugoj godini fakulteta. Do sada je promijenio tri asistenta, a iako iz osobne perspektive na to gleda kao mogućnost širenja poznanstva, priznaje kako poznaje ljude kojima to predstavlja bitan problem.

“Postoje pravila koja se u smislu invaliditeta trebaju zadovoljiti kako bi osoba s invaliditetom mogla ostvariti uslugu osobnog asistenta. Od tada moj život je dobio na kvaliteti, prvenstveno zbog povećane samostalnosti i mobilnosti. Smanjila se potreba za roditeljskom pomoći, što je i njima olakšalo svakodnevicu.

Ferara

Osobni asistenti mi olakšavaju odlazak u trgovinu ili na bazen, ali i pomoć kod pranja odjeće.

Ja sam dobio mogućnost, ali i obavezu kreiranja vlastitog vremena, dvadeset sati asistencije od ponedjeljka do petka. Kada kažem da mi se povećala samostalnost i mobilnost, mislim na pomoć asistenta u aktivnostima kao što su oblačenje, higijena, odlasci u dućan, grad, šetnje, rješavanje obaveza vezanih uz studiranje, udrugu i drugo’’, dodao je Tabak.

Upravo zbog onih kojima su potrebni, inicijativa ‘’Osobni asistenti zajedno’’ usmjerena je poboljšanju radnih uvjeta osobnih asistenata. Kako objašnjavaju, postoji niz problema vezan uz radne uvjete (niske plaće, nikakva materijalna prava, nesigurnost zbog zapošljavanja na određeno i kratkoročnog financiranja itd.) te drugi dio problema koji proizlazi iz neuređenosti i podfinanciranosti sustava osobne asistencije.

Na Facebooku i YouTubeu

“Intenzivno radimo na okupljanju osobnih asistenata kroz sindikat i udruga kroz inicijativu, te kroz razgovore i upitnik o uvjetima rada osobnih asistenata, dostupan na web stranici Regionalnog industrijskog sindikata, prikupljamo njihova iskustva.

Paralelno u javnom prostoru ukazujemo na probleme osobnih asistenata i tako povećavamo njihovu vidljivost. Započeli smo kampanju na Facebook stranici ‘Osobni asistenti zajedno’, u kojoj adresiramo probleme i nudimo rješenja za njih. Također, na našem YouTube kanalu objavili smo nekoliko videa u kojima članovi organizacijskog tima, korisnici usluge i osobni asistenti, obrazlažu probleme u sustavu i objašnjavaju zašto je ta usluga važna.

Planiramo seriju okruglih stolova na temu uloge osobnih asistenata u sektoru njege i skrbi i planiranja mogućih rješenja za poboljšanje funkcioniranja sustava, a kad se epidemiološki uvjeti poprave, organizirat ćemo nekoliko javnih akcija u kojima ćemo također adresirati naše zahtjeve’’, zaključio je ispred inicijative Osobni asistenti zajedno Nikola Ptić.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close