Uvode se profesionalne mirovine za 80.000 radnika

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 25. studeni 2014. u 11:08
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Pokrenuta je rasprava o novom reguliranju beneficiranog staža kojim će se uvesti profesionalne mirovine za 80.000 radnika.

Ministarstvo rada pokrenulo je javnu raspravu o novom reguliranju beneficiranog staža kojim će se uvesti profesionalne mirovine za 80.000 radnika. Tekst novog zakonskog rješenja očekuje se u proljeće i na njemu se radi sa stručnjacima i socijalnim partnerima.

Ministar Mirando Mrsić kaže da Vlada neće ukidati beneficirani staž, ali ga želi modernizirati. Zakon bi definirao jasna načela po kojima će se određivati ima li neko zanimanje pravo na beneficirani staž, ovisno o složenosti posla, štetnosti za zdravlje te životnoj dobi.

Balerine, primjerice, u mnogim državama odlaze u profesionalnu mirovinu sa 42 godine (muškarci 45), pa je ta dob u dosadašnjim razgovorima spomenuta i kao granica za odlazak u mirovinu i kod nas. Profesionalna bi mirovina u određenom postotku bila vezana uz petogodišnji prosjek plaće, a zakon će za svaku profesiju definirati životnu dob za profesionalno umirovljenje i minimalni staž koji je potreban na tom poslu da bi se ostvarila profesionalna mirovina. Jedni će uvjeti tako vrijediti za balerine, drugi za vojnike, treći za vatrogasce… Za svako će se zanimanje formirati posebno vijeće s predstavnicima radnika, države, stručnjaka iz zaštite na radu te medicine rada.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2016., uz prijelazni period od deset godina u kojemu će radnici na koje se zakon odnosi moći birati  hoće li se na njih primjenjivati postojeće ili novo zakonsko rješenje. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

kad bi se mene pitalo ja bi da se uvede obavezno umirovljenje za sve politicare starije od 35 god.
to bi nas puno manje kostalo od njihovih budalastina.
a kad smo vec kod benificiranih mirovina, njih svakako treba dati prostitutkama, one su barem vrijednije i postenije od nasih politcara, a i vridnije za drustvo .[emo_smijesak][emo_smijesak][emo_smijesak]

Meni je najbolje kako su grcki politicari kupovali potporu novinara. Donjeli su zakon da novinari idu u mirovinu sa 50 godina. Objašnjenje je bilo da rade u izuzetno teskim uvjetima rada jer se na mikrofonima skupljaju bakterije.

Uglavnom jedino sto interesuje ovu vladu je unistavanje ekonomije kako bi se kupili glasovi umirovljenika.

Predlažem da se uvedu profesionalne mirovine za manekenke i sponzoruše. Mislim da je pravedno da nakon 15-tak godina intezivnog trošenja (od svoje 20-35) odu u zasluženu mirovinu. Pa morate se složiti sa mnom da poslije njihove 35 godine taj posao za njih praktično postaje nemoguć (zbog oštre konkurencije), te bi Mirando bi morao povesti računa i o sponzorušama kad već vodi računa o balerinama.
A za mlade preporuka da ubuduće biraju isključivo poslove s kojima se ide u profesionalnu mirovinu u 35 godini života. To bi moglo značiti da će za 15-tak godina cijela Hrvatska biti u profesionalnoj mirovini. [emo_plazi]

New Report

Close