Uvjetna za gospodarstvo i turizam

Autor: Marija Brnić , 12. srpanj 2015. u 22:00
Ministar Ivan Vrdoljak/Patrik Macek/PIXSELL

Revizija spočitava Vrdoljaku što je oko slučaja Brodosplit angažirao, pored HBJ-a, čak tri vanjska savjetnika.

Državna revizija već drugu godinu za redom ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku daje uvjetno mišljenje o poslovanju negovog resora, i to zbog istog razloga – nepravilnosti u restrukturiranju najvećeg hrvatskog brodogradilišta Brodosplita.

Jednako kao i za 2013., Državna revizija utvrdila je, da i u 2014. Brodosplitovo restrukturiranje nije teklo onako kako je to zacrtano kupoprodajnim ugovorom s DIV-om Tomislava Debeljaka. No, revizore manje zabrinjavaju podaci kako tvrtka ima slabo popunjene kapacitete ili da se zbog neriješenog financiranja odgađa početak gradnje sedam ugovorenih brodova. Sporna za njih ocjena je državne tvrtke Hrvatska brodogradnja Jadranbrod (HBJ) koja provodi nadzor restrukturiranja škverova, da financijski izvještaji Brodosplita nisu vjerodostojni, te da su kao vlastiti doprinos u restrukturiranju u iznosu od 1,18 milijardi kuna iskazali stavke koje privatizacijskim ugovorom nisu predviđene kao vlastiti doprinos.

 

244tisuće

kuna platilo je Ministarstvo gospodarstva usluge jednog od savjetnika

Namjensko korištenje potpora države u ovom slučaju revizori su od Vrdoljakovog ministarstva tražili i prije godinu dana, a sada samo konstatiraju da pomaka nema. Spočitavaju Ministarstvu što je oko slučaja Brodosplit angažiralo, pored HBJ-a, čak tri vanjska savjetnika. Dva su poslovni konzultanti, a pokazalo se, došli su do istih zaključaka kao i HBJ. Usluge prvoga Ministarstvo je platilo 244 tisuće kuna plus PDV, a drugoga 245 tisuća, s time da će usluge drugog savjetnika i dalje plaćati za savjetovanje i pregovore s Brodosplitom i EK oko izmjena ugovora, i to 220 eura po satu. Treći, pravni savjetnik, koji je lani angažiran oko Brodosplita i isplaćen je šest dana nakon što je potpisan ugovor u prosincu, obavio je poslove oko pripreme aneksa privatizacijskom ugovoru s Debeljakom.

Usluga je plaćena 187 tisuća kuna. Revizori upozoravaju kako je s HBJ sklopljen ugovor o mjesečnom nadzoru škverova do okončanja procesa restrukturiranja do konca 2017. uz godišnju naknadu od 3 mil. kuna, te je nepotrebno angažiranje drugih. Aneks ugovora, k tomu, još nije ispregovaran.  Ukupno je, inače, iz proračuna za restrukturiranje škverova lani izdvojeno 721 milijuna kuna, od čega Brodosplitu 305 milijuna kuna, 3.maju 254 milijuna, a Brodotrogiru 162 milijuna kuna. Ministarstvo gospodarstva odgovorilo je revizorima da su još lani reagirali na nalaze HBJ i tražili od Ministarstva financija da u Brodosplitu provedu nadzor, no još uvijek nisu zaprimili njihovo izviješće.

Začuđuje, pak, i da EK još uvijek nije reagirala na odstupanja od ugovorenog programa za Brodosplit. Doduše, upravo ovih dana Ministarstvo će uputiti u Bruxelles novo polugodišnje izviješće o procesima u škverovima, a hoće li ono za Brodosplit predstavljati bojazan od mogućeg zahtjeva za povratom sredstava koje je hrvatska država proteklih godina dala za restrukturiranje tvrtke, još nema naznaka. Osim za Brodosplit, Vrdoljaku su revizori loše ocjene dali i za Jamstveni fond za prerađivačku industriju, iz čijih je 48 mil. kuna izdvojenih u protekle dvije godine i raspoređenih po županijama iskorišteno tek 5,5% sredstava.

Još kritičniji revizori su bili prema Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije, za koji preporučuju da se ozbiljno preispita opravdanost njegovog financiranja. Državna revizija uvjetno mišljenje je dala i Darku Lorencinu. Zamjeraju ministarstvu turizma među ostalim što su kroz Fond za razvoj turizma, koji je lani bespovratno dodijelio 38 milijuna kuna, dodjeljivani novce i do 80 posto vrijednosti na temelju dokumentacije iz koje nije vidljiva realna procjena vrijednosti projekta, kao niti jesu li kandidati u mogućnosti financirati projekt.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vrlo sam siguran da će “pravna država” kroz određeno vrijeme morati postaviti neka pitanja Ministru. Nisu tu samo brodogradilišta. Tu su i Istraživanje nafte u Jadranu, Imunološki zavod…

New Report

Close