Uvertira u plan velikog plasmana bračkog kamena u SAD

Autor: Suzana Varošanec , 04. svibanj 2021. u 22:00
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ovaj je projekt poveznica s lukama u Slitu i Pločama za kontejnerski promet i bitan za jačanje izvoznog poslovanja jer su u planu veliki plasmani bračkog kamena na tržištu SAD-a.

Pučiški Jadrankamen sa 130 radnika, završetkom stečaja krajem siječnja i službenim prelaskom u vlasništvo američkog MRC Rock&Sanda iz Kalifornije, u vlasništvu hrvatskog iseljenika Mile Grbića, ubrzano se okreće u smjeru razvoja, s naglaskom na što bržoj realizaciji prvih ciljeva. Okosnicu inače sačinjava vizija ovog američkog poduzetnika o dovođenju Jadrankamena na razinu svjetskog brenda, pri čemu njegova američka tvrtka s etabliranim poslovanjem kroz klijente i brojne kontakte očito ide na ruku ovoj hrvatskoj akviziciji u smislu perspektive i tržišnog prodora za proizvode iz Pučišća. Od aktivnosti s kojima su odmah započeli vidljiva je obnova proizvodnih hala i postavljanje solarnih ploča, dok nova Uprava s direktorom Markom Vlahovićem kompletira dokumentaciju za ishođenje koncesije za teretnu luku Veselje.

Ovaj je projekt poveznica s lukama u Slitu i Pločama za kontejnerski promet i bitan za jačanje izvoznog poslovanja jer su u planu veliki plasmani bračkog kamena na tržištu SAD-a. Na očekivanom valu promjena u lancu koraka do preokreta u poslovanju kroje se i planovi za značajno proširenje kapaciteta, što će značiti moguće novo zapošljavanje, dok će strateški u što kraćem roku biti važno povećati prihode kako bi tvrtka servisirala postojeće obveze i one prema stečajnim i razlučnim vjerovnicima temeljem stečajnog plana. Nakon dokapitalizacije s 45 milijuna kuna, Grbićeva tvrtka se obvezala vjerovnicima isplatiti 103 milijuna. Od 4 preostale tranše u dvije će tijekom 2021. biti isplaćeni radnici i država, dok se do kraja lipnja i prosinca 2022. treba isplatiti dobavljače (12,5%-tno namirenje) i razlučne vjerovnike (oko 50%).

Prema upućenima, Jadrankamen će pod novim vodstvom praktički odmah stremiti bitno višim prihodima od ostvarenih nastavkom proizvodnje u stečaju (30-ak milijuna kuna). Čini se da im neće biti problem godišnji prihod od oko 10 milijuna eura, zadnji put ostvaren prije 15-ak godina, prije problema zbog kojih je tvrtka završila u stečaju: uz faktore na koje vlasnik može utjecati to se smatra realnim, no nije ‘plafon’ već graničnik za srednjoročnu fazu s rastom i ekspanzijom na američko tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close