Utvrđeno 25 prekršaja u nadzoru ljetnih sniženja

Autor: Poslovni dnevnik , 05. kolovoz 2021. u 07:58
Tijekom srpnja je provedeno 185 inspekcijskih nadzora ljetnog sezonskog sniženja/D. Jaramaz/PIXSELL

Ti su se prekršaji odnosili na neisticanje cijena proizvoda tijekom posebnog oblika prodaje, nepropisno isticanje cijena proizvoda, …

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata tijekom srpnja je provela 185 inspekcijskih nadzora ljetnog sezonskog sniženja i drugih posebnih oblika prodaje u kojima je utvrđeno ukupno 25 prekršaja, izvijestili su u utorak iz Državnog inspektorata.

Ti su se prekršaji odnosili na neisticanje cijena proizvoda tijekom posebnog oblika prodaje, nepropisno isticanje cijena proizvoda (uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji), neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora kao i sporadično nepoštena poslovna praksa.

Nepoštena poslovna praksa se odnosila na zavaravanje potrošača u odnosu na isticanje određene pogodnosti u odnosu na cijenu proizvoda, navodi se u priopćenju.

Iz Državnog inspektorata podsjećaju da je člankom 18. Zakona o zaštiti potrošača propisano da se posebnim oblicima prodaje smatra prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a koja, među ostalim, obuhvaća i sezonsko sniženje.

Stavkom 4. istog članka Zakona, kako su naveli, propisano je da prilikom obavljanja posebnog oblika prodaje unutar poslovnih prostorija iz ove glave Zakona trgovac je dužan istaknuti cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close