Ustrojit će se Uprava za otoke, ali ne zna se kada

Autor: Saša Paparella , 23. veljača 2017. u 21:59
Otočni proizvođači od 2011. čekaju dućan u Zagrebu/Sanjin Strukić/PIXSELL

Novi Zakon o otocima ojačat će malu obalnu plovidbu kroz cijelu godinu.

Iako je premijer Andrej Plenković najavio da će krajem   2016. u sklopu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) biti osnovana Uprava za otoke, tu ideju nitko nije spominjao sve do ovog tjedna, kad je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tijekom posjeta Braču najavio skori početak rada.

Međutim, u resornom MRRFEU i dalje nemaju neki precizniji termin.  "Ova Vlada prepoznala je razvoj otoka kao važan dio politike regionalnoga razvoja i zato smo još lani premijer Plenković i ja najavili osnivanje Uprave za otoke. Od toga nismo odustali, ali zbog rokova kojima su vezane neke druge uredbe, osnivanje kasni", rekla nam je ministrica Gabrijela Žalac.   "Mi ćemo s otočanima sustavno raditi na novom Zakonu o otocima i drugim pitanjima bitnim za njihov opstanak, jer otočnu politiku kreiramo prema potrebama otočana.

Izmjene zakonske regulative ići će u smjeru održivog razvoja otoka, jačanja male obalne plovidbe za povezivanje otoka međusobno i s kopnom tijekom cjelogodišnjeg razdoblja te poticanja male brodogradnju. Moramo uvažavati otočane i otočne proizvođače", kaže ministrica. I tu se kasni – još 2011. u središtu Zagreba trebala je biti otvorena trgovina proizvoda s etiketom Hrvatski otočni proizvod (HOP), u čije je uređenje i opremanje utrošeno 650.000 kuna. Od tada, reprezentativni dvoetažni prostor od 120 četvornih metara stoji prazan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close