Usprkos velikim izazovima građevinskog sektora, realizirani megaprojekti poput Pelješkog mosta

Autor: Darko Bičak , 23. listopad 2023. u 10:56
Peljeski most otvoren je u srpnju 2022., a dugačak je 2404 m Foto: Matko Begovic/PIXSELL

Projekti poput Pelješkog mosta, Sljemenske žičare i nebodera Dalmatia Tower su podigli udio građevine u nacionalnom BDP-u

Građevinska je industrija proteklih godina suočena s brojnim izazovima kao što su rast cijena građevinskog materijala i energenata, kroničan nedostatak radnika te dodatna administrativna opterećenja poput obveznog e-građevinskog dnevnika, zaključak analize “Stanje građevinskog sektora u 2023”, koju je danas predstavio PlanRadar, platforma za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji te tržištu nekretnina.

Dodaju da su unatoč navedenim izazovima u Hrvatskoj prošle godine uspješno realizirani brojni građevinski projekti kao što su Pelješki most, Sljemenska žičara i neboder Dalmatia Tower, dok su mnogi trenutačno u izgradnji, između ostalih most Cetina, druga cijev tunela Učka kao i Rimac Campus.

Statistički ured Europske unije (Eurostat) navodi da je udio građevinske industrije u hrvatskom BDP-u 2021. godine iznosio 6% što je za 0,5% više od europskog prosjeka koji je 5,5%. Osim toga, prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, obujam građevinskih radova je u veljači 2023. bio veći za 4,1% u odnosu na veljaču 2022. godine. Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u veljači ove godine, 53,8% svih radova se odnosi na zgrade, a 46,2% na ostale građevine, s time da se 62,1% odnosi na novogradnju i 37,9% na ostale radove kao što su rekonstrukcija, popravci i održavanje. Također, ukupan broj izdanih građevinskih dozvola od siječnja do veljače 2023. u usporedbi s istim razdobljem u 2022. godini veći je za 9,5%.

“Građevinska industrija se u Hrvatskoj konstantno razvija te se sve više okreće digitalnim rješenjima. Izuzetno nam je zadovoljstvo i čast što smo dio sve većeg broja građevinskih projekata, od onih manjih pa sve do velikih projekata poput Pelješkog mosta ili novog nogometnog stadiona u Osijeku“, izjavio je Bojan Petković, direktor za istočnu Europu tvrtke PlanRadar.

Komentirajte prvi

New Report

Close