Udružuju se svi u lancu opskrbe lijekovima: Usluge zdravstva uskoro će postati vrlo ograničene

Autor: Marija Crnjak , 23. ožujak 2021. u 13:17
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Od početka ove godine država je platila za tek svaki četvrti isporučeni lijek pa posljedice trpi cijeli lanac opskrbe lijekovima”, upozoravaju u HUP-u.

U pritisku na javni sektor i političare i borbi za plaćanje dugova za lijekove na recept sada se udružuju svi u lancu opskrbe lijekovima, od proizvođača do ljekarnika okupljenih u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Za sutra najavljuju konferenciju za novinare na kojoj će sudjelovati novi predsjednik HUP-a i ujedno predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, predsjednica Koordinacije veledrogerija Diana Percač, predsjednik Udruge proizvođača lijekova Jerko Jakšić  i  predsjednik Udruge ljekarnika Ante Mandić.

“Od početka ove godine država je platila za tek svaki četvrti isporučeni lijek pa posljedice trpi cijeli lanac opskrbe lijekovima koji nikad nije bio u težoj situaciji. Zbog kontinuiranom rasta dugova, koje generiraju bolnice nedostatnim plaćanjem za već isporučene lijekove kao i potpunog izostanak plaćanja HZZO-a prema ljekarnama od sredine siječnja 2021. usluge liječenja u RH postat će uskoro ograničene, što će najviše osjetiti sami pacijenti.

Članice Koordinacije veledrogerija, Udruge ljekarnika i Udruge proizvođača lijekova pri HUP-u radi  nagomilane nelikvidnosti uslijed neplaćanja koje počinje od države, nalaze se u ozbiljnoj situaciji te traže da se hitno plati dio dospjelih dugovanja kako sustav opskrbe ne bi bio zaustavljen. Nažalost veledrogerije, ljekarne i proizvođači lijekova su jedini u cijelom zdravstvenom sustavu, ali i hrvatskom gospodarstvu, izvrgnuti takvom tretmanu neplaćanja”, ističe se u pozivu na sutrašnju presicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close