Uskoro se zatvaraju prijave za Inženjerku godine

Autor: Josipa Ban , 07. ožujak 2024. u 10:41
Predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska Medeja Lončar/D. Višnjić/PIXSELL

Kandidatkinje mogu prijaviti pojedinci te tvrtke u kojima su zaposlene.

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK) uz inicijatora Siemens Hrvatska i ove godine, druge zaredom, bira Inženjerku godine. Prijave za sve zainteresirane inženjerke otvorene su do 8. ožujka, a najbolja će biti izabrana u svibnju.

Kandidatkinje mogu prijaviti pojedinci te tvrtke u kojima su zaposlene. Inicijativa izbora pokrenuta je kako bi se široj javnosti predstavile inženjerke iz poduzeća diljem Hrvatske, a sve s ciljem inspiracije mladih djevojaka za inženjersku karijeru, ali i kako bi se ojačale veze između gospodarstva i sustava obrazovanja.

“Postotak studentica koje odabiru STEM zanimanja raste, ali je i dalje je prenizak za rastuće potrebe gospodarstva, posebno u području elektrotehnike i strojarstva”, objašnjavaju iz AHK motiv zbog kojega su pokrenuli izbor.

“Istraživanja pokazuju da je za većinu mladih ljudi prilikom odabira tehničkog zanimanja odlučujući bio uzor iz mladosti, muškarac ili žena, a svjesni smo da mladima nedostaje uzora, naročito žena koje su uspješne u tehničkim zanimanjima”, ističe Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemens Hrvatska.

Prošle je godine Inženjerkom godine proglašena Snježana Miliša iz Bugatti Rimca koja je radila na razvoju poznate Nevere.

Komentirajte prvi

New Report

Close