Uskoro novac za izradu prostornih planova nove generacije

Autor: Suzana Varošanec , 15. prosinac 2022. u 22:01
Foto: IGOR KRALJ/PIXSELL

Paralelno s novim Zakonom o prostornom uređenju priprema se važan javni poziv.

Kako se koplja lome, ovisno o tome kad će izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju biti usvojene, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kao sljedeći korak u najavi već ima javni poziv kojim će se u potpunosti financirati izrada prostornih planova nove generacije.

Javni poziv je prema našim informacijama u visokoj fazi pripreme, ali će dinamiku objavljivanja odrediti stupanje zakonskih izmjena na snagu.

Oprez postoji
Oprez postoji očito jer je u 15 dana javne rasprave pristiglo oko 500 komentara na zakonski prijedlog, među kojima i dio strukovnih organizacija upozorava na protuustavni karakter onih prijedloga kojima se po njima narušava pravo lokalne i područne samouprave na planiranje svog prostora što je ustavna kategorija.

Navedeni pak javni poziv bitan je kotač u nastavku digitalizacije sustava prostornog uređenja i graditeljstva, raspoloživim alatima ISPU-a.

Podsjetimo, cilj je svim sudionicima u procesu prostornog uređenja i gradnje za neko područje osigurati standardizaciju i transparentnost te kontinuiran pristup točnim i topološki urednim prostornim podacima.

Također, Hrvatska želi investitorima na jednostavan način omogućiti krucijalno potrebnu točnu informaciju o mogućnostima gradnje za sigurnu realizaciju planirane investicije. Web-GIS rješenje besplatno će moći koristiti stručni izrađivači prostornih planova koji, kako navode u Ministarstvu, imaju suglasnost za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja.

To znači da će im na raspolaganju biti alati koji omogućavaju jednostavno i topološki uredno crtanje, te jednoznačno povezivanje grafičkih i tekstualnih dijelova prostornih planova, pa će kroz navedeni modul svi prostorni planovi RH biti izrađeni i prikazani na standardiziran način.

Ukratko, na geoportalu ISPU-a i u svim modulima gdje je to potrebno, primjerice tijekom postupka izdavanja dozvola, ovim alatima će se osigurati sljednost postupka, uz brži proces publiciranja prostornih planova, kako u izradi tako i onih na snazi.

Sljednost postupka
Razvoj ISPU-a započet prije 10-ak godina doveo je danas do 16 e-usluga, i građani mogu u njemu predati zahtjeve za ishođenje lokacijske, građevinske i uporabne dozvole. Mogu i jednostavno pratiti promjene u prostornim planovima, izdanim dozvolama i vrijednostima nekretnina, uz pristup bazi podataka o energetskim certifikatima.

U cilju nove faze razvoja ovih je dana uručeno i prvih 69 sporazuma od ukupno predviđenih njih 577 vrijednih 10,4 milijuna kn te financiranih iz NPOO-a, kojima Ministarstvo dodjeljuje računalnu opremu za službenike gradova, općina i županijskih zavoda za prostorno uređenje, kako bi se olakšao njihov rad u ovom sustavu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close