Uskoro ćemo jesti kukce: ‘Čekamo samo zakon da se ova hrana nađe na našim policama’

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2023. u 08:53
Aleksandar Gavrilović, Foto: Neva Zganec/PIXSELL

“Ova hrana sadrži puno vitamina i željeza, amino-kiselina, a prije svega proteina”, objašnjava Gavrilović.

Proteini kukaca od sada se mogu koristi kao jeftina alternativa prehrani jer je EU odobrila četiri kukca za jelo. Prodavat će se u prahu, smrznuti, osušeni ili u obliku paste. Aleksandar Gavrilović, vlasnik insektikarija, gostovao je u Newsnightu N1 gdje je objasnio ovu vrstu prehrane.

U studio je došao s kukcima koje uzgajaju, a riječ je o jamajčanskom poljskom šturku koji je pun proteina. “Imali smo dozvolu prodavati samo žive kukce, ali sada se stvari mijenjaju i čekamo promjenu zakona, a imat ćemo i pivovaru”, rekao je Gavrilović.

Gavrilović kaže da sve što hode može se i jesti, pa i žohari. “Nema opasnosti od zaraze jer su naši kukci iz kontroliranih uvjeta. Kukce iz prirode je važno jako dobro termički obraditi i zato treba biti oprezan”, rekao je dodavši da on konzumira brašno tako da umiješa u jogurt ili žitarice.

“Ova hrana sadrži puno vitamina i željeza, amino-kiselina, a prije svega proteina”, objašnjava Gavrilović.

“Čekamo samo zakon da se ova hrana nađe na našim policama. Tu će biti uglavnom strani proizvođači, a ova godina bi mogla biti važna. Dozvoljeni su crvi brašnari, cvrčci, kućni zrikavci i skakavci. Očekujemo još tri nova. Ova hrana nije jeftinije zbog same tehnologije uzgoja”, rekao je.

“Naši ljudi još nisu naviknuti jesti nešto što je na šest nogu, i dalje su vjerni onim životinjama na četiri noge”, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close