Uskoro će kriteriji za kredite biti još stroži: Hoće li kamate padati ili rasti?

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2020. u 10:07
Foto: Davor Puklavec/24sata

Građani su se do kraja veljače kod banaka zaduživali 400 milijuna kuna na mjesečnoj razini. Zbog ekonomske nesigurnosti uzrokove koronavirusom većina je pri zaduživanju danas oprezna.

Rast kredita za građane do kraja veljače u godinu dana iznosio je 5 milijardi kuna. Hrvatska narodna banka stoga upozorava banke da pooštre kriterije kod izdavanja kredita. Među ostalim HNB nadzire i korigiranje kamatnih stopa koje je veći dio banaka dužan obaviti dva puta na godinu. Hoće li kamate padati ili rasti?

Dijelu klijenata koji imaju veće iznose kredita s promjenjivim kamatama – one su od 1. srpnja manje. Naime, nakon HNB-ova izračuna nacionalne referentne stope, pokazalo se da se banke sada financiraj po povoljnijim uvjetima.

– Ajmo reći da će, ako je mjesečni anuitet od 2 do 3 tri tisuće kuna, smanjenje biti 100 do 200 kuna, kaže za HRT Ivana Kamenić, Sektor poslovanja sa stanovništvom, HPB.

Građani su se do kraja veljače kod banaka zaduživali 400 milijuna kuna na mjesečnoj razini. Zbog ekonomske nesigurnosti uzrokove koronavirusom većina je pri zaduživanju danas oprezna.

– Ulazak u europodručje će sigurno još spustiti kamate. Ako gledate koje zemlje u srednjoj i isitočnoj Europi imaju niže kamate, to su one zemlje koje su ušle u europodručje Slovačka, Slovenija druge zemlje Rumunjska, Poljska, Slovačka uglavnom imaju više kamatne stope, ističe Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a.

Građane zabrinjava i najava rasta kamatnih stopa, koja je moguća u idućoj godini.

– Svjedoci smo da su kamatne stope relativno niske tako da je prostor za daljni pad sve manji, a prostor za rast sve veći, samo je pitanje da li će se i kada desiti, kaže Zoran Balija, savjetnik za financije.

Banke su posljednjih mjeseci pooštrile kriterije za odobravanje kredita, a uskoro će biti još stroži. Naime, ponovno se uvodi HROK (Hrvatski registar obveza po kreditima)- odnosno Crna lista dužnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close