Uskok podignuo optužnicu protiv Bandićevih suradnika zbog izmjena GUP-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2015. u 11:54
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Zbog ilegalnih izmjena prostorno-planske dokumentacije i povećanja vrijednosti zemljišta kojima je privatnim tvrtkama pribavljena korist veća od 68 milijuna kuna.

Zbog ilegalnih izmjena prostorno-planske dokumentacije i povećanja vrijednosti zemljišta kojima je privatnim tvrtkama pribavljena korist veća od 68 milijuna kuna, Uskok je podignuo optužnicu protiv osmero osoba, od kojih je šestero obnašalo ili još uvijek obnaša važne funkcije u Zagrebu, a riječ je o bliskim suradnicima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Zbog zlouporaba položaja i ovlasti i poticanja na nezakonitosti, te krivotvorenja isprava optuženi su Željko Horvat, Davor Jelavić, Jadranka Veselić Bruvo, Ivica Fanjek, Vidoje Bulum i Greta Augustinović Pavičić, a uz njih su optuženi investitor i odgovorna osoba u trgovačkim društvima kojima je protuzakonito pribavljena korist.

Uskok šestero gradskih dužnosnika tereti da su od lipnja 2006. do 8. svibnja 2009. pogodovali raznim investitorima, fizičkim i pravnim osobama tako što su radi povećanja vrijednosti zemljišta nezakonitim i neovlaštenim izmjenama prostorno-planske dokumentacije kroz navodne ispravke poduzimali međusobno povezane radnje u dogovoru s investitorima.

Horvata se kao savjetnika pročelnika Gradskog zavoda za prostorno uređenje, potom privremenog ravnatelja tog Zavoda i zatim savjetnika ravnatelja Zavoda, tereti da je radio službene zabilješke kojima su se evidentirale i potvrđivale navodne tehničke greške uočene u odlukama o donošenju prostorno-planske dokumentacije Grada Zagreba i Sesveta, iako je znao da se ne radi o ispravku grešaka već o izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije.

Jelavića kao pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, Jadranku Veselić Bruvo kao pročelnicu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ivicu Fanjeka kao pročelnika Gradskog zavoda za prostorno uređenje, Vidoja Buluma kao tajnika Gradskog poglavarstva i Gretu Augustinović Pavičić kao tajnicu Gradske skupštine tereti se da su potpisivali službene zabilješke iako su znali da se ne radi o pogreškama već o sadržajnim izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije, što je zahtijevalo provođenje zakonom propisanog postupka donošenja izmjena i dopuna od Gradske skupštine Zagreba.

Prijedlozi ispravaka dostavljeni su tajnici Gradske skupštine, koja je potom davala i potpisivala ispravke odluka o donošenju prostorno-planske dokumentacije, neistinito potvrđujući da se radi o uočenim greškama, te ih je zatim objavljivala u službenom glasniku Grada Zagreba omogućivši time njihovo stupanje na pravnu snagu. Uskok sumnja da je ona bila svjesna da nisu ispunjeni uvjeti za ispravak odluka i da se time izbjegava provođenje propisane procedure.

Okrivljenici su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju, te su na taj način nezakonitom provedbom izmjena i dopuna prostorno-planskih parametara izgradnje pogodovali raznim investitorima povećanjem mogućnosti gradnje i prenamjenom zemljišta, čime su im pribavili znatnu imovinsku korist, objavio je Uskok.

Uskok je optužnicu podigao protiv njih nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu.

Iako se Milana Bandića povezivalo s tom aferom, on nije obuhvaćen Uskokovom optužnicom, no od ranije je pod istragom zbog milijunskih malverzacija zbog čega je neko vrijeme proveo u istražnom zatvoru.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close