USKOK otkriva: Akteri plinske afere antedatirali ugovore

Autor: Jadranka Dozan , 11. listopad 2022. u 22:00
Privođenje Vlade Mandića, još jednog osumnjičenog u novom kraju afere Ina/E. Elveđi/PIXSELL

Kupoprodaje u vrijeme kada je cijena plina porasla na više od 30 eura po megavatsatu prikazane su kao da su ugovorene tri, četiri mjeseca ranije čime se opravdala fiksna cijenu od 20,8 eura.

Nakon što su u vezi s plinskom aferom u ponedjeljak uhićene još dvije osobe, iz USKOK-a su se jučer oglasili priopćenjem u kojemu se, uz ostalo, otkriva da su se akteri pri ugovaranju kupoprodaja plina od Ine po fiksnoj cijeni koristili i nezakonitim antedatiranjem ponuda, odnosno prihvata ponuda.

Novoprivedeni Stjepan Leko, donedavni rukovoditelj u Ininu Sektoru trgovine plinom i zamjenik već ranije uhićenog nadređenog mu direktora Damira Škugora, te Vlado Marić, direktor distributerske tvrtke EVN Croatia plin za isporuke krajnjim korisnicima uglavnom na području Dalmacije, prema Uskokovim navodima terete se da su na taj način Inu oštetili za oko 3,4 milijuna kuna ili oko 450 tisuća eura.

No, ta se nezakonita zarada odnosi na prodaje plina EVN-u u razdoblju 2021./2022., a iz opisa istražitelja proizlazi da je na tom iznosu stalo jer su planovi za daljnje nezakonite zarade osujećeni.

Pojednostavljeno, kupoprodaje u vrijeme kada je cijena plina porasla na više od 30 eura po megavatsatu prikazane su kao da su ugovorene tri, četiri mjeseca ranije čime se opravdala fiksna cijenu od 20,8 eura. Na isti način napravili su i dokumentaciju o poslovnoj suradnji za razdoblje do 2024.

Dokumentacija do koje je došao USKOK, upućuje, dakle, da je sve bilo pripremljeno za “južni tok” isporuke plina prema OMS-u (nakon što je u prvoj fazi korištena Plinara istočne Slavonije), preko EVN Croatia plina.

Pritom su ugovorene fiksne cijene od 34 eura (za 2023.) te 32 eura (za 2024.), a po Škugorovoj uputi Mandić je s Goranom Husićem iz OMS Upravljanja dogovorio prijenos ugovorenih količina plina na OMS.

Komentirajte prvi

New Report

Close