Uredbom EK poljoprivredi 3,37 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 12. srpanj 2023. u 23:00
Foto: DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da je uz predviđeni iznos od 3,37 mil. eura moguć i dodatni nacionalni doprinos do 200%.

Usvojena je Provedbena uredba Europske komisije (EK) za dodjelu pomoći poljoprivrednom sektoru kojom je za Hrvatsku predviđen iznos od 3,37 milijuna eura. Time je EK odgovorio na zahtjeve 12 ministara poljoprivrede EU-a u vezi financijske pomoći i onim državama koje ne graniče s Ukrajinom, ali osjećaju posljedice krize izazvane ratom.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da je uz predviđeni iznos od 3,37 mil. eura moguć i dodatni nacionalni doprinos do 200%, kojeg će osigurati u svrhu provedbe najavljene mjere iz Komunikacije o pomoći sektoru ratarstva.

Riječ je o bespovratnoj potpori u visini od 10,1 milijun eura namijenjenoj za financiranje jedinične potpore po hektaru za prvih 30 hektara ječma, pšenice, industrijskog krumpira, kamilice i uljane repice, uz predviđeni iznos jedinične potpore od 135 eura po hektaru.

Ministarstvo je prilikom davanja prijedloga vodilo računa naročito o malim gospodarstvima te poštivalo usvojene kriterije iz Strateškog plana prema kojima se dodatna potpora dohotku isplaćuje za prvih 30 hektara upisanog poljoprivrednog zemljišta.

Stoga je logično, kazali su iz Ministarstva, isti kriterij primijeniti i kod izvanredne potpore, a takvim je kriterijem obuhvaćeno čak 95% poljoprivrednih gospodarstava u RH.

“Imajući razumijevanja za poteškoće u kojima se nalazi grupa poljoprivrednika koja ovih dana istupa u javnost, potrebno je spomenuti da je riječ o relevantnim poduzetnicima koje Ministarstvo poljoprivrede smatra važnim stupovima ratarske proizvodnje i trgovine, međutim, riječ je o poduzetnicima koji pripadaju 0,5 posto najvećih posjednika zemljišta s rastom prihoda i dobiti uglavnom između 40% i 70% u 2022. godini, odnosno i
više”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close