Upravni sud srušio rješenje Hanfe za Nexus

Autor: Jadranka Dozan , 09. kolovoz 2018. u 14:39
Marko Lesić, Marko Makek i Krešimir Ružđak, bivša Uprava Nexusa/Goran Stanzl/PIXSELL

Hanfa je već uložila žalbu, a bivša Uprava Nexusa kaže kako je presudom samo potvrđeno da je rješenje iz siječnja bilo arbitrarno.

Nešto više od pola godine nakon što je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga društvu Nexus Private Equity Partneri oduzela upravljanje dvama javno-privatnim fondovima (FGS) zbog spornih pozajmica Agrokoru Upravni sud u Zagrebu donio je presudu kojom se rješenje Hanfe – poništava. Sud je, dakle, prihvatio tužbeni prigovor Nexusa i njegova upravljačkog trojca koji je također Hanfinim rješenjem opozvan te je rješenje Agencije ocijenio nezakonitim. 

Dok dio promatrača primjećuje kako se Upravni sud u tom predmetu pokazao neobično brzim (do očitovanja se obično čeka i dvije godine), u Hanfi su nam potvrdili da su presudu zaprimili, ali i da su već podnijeli i žalbu Visokom upravnom sudu.  "Hanfa nije u mogućnosti komentirati postupke koji su u tijeku pred sudom ili drugim nadležnim tijelima", a jedino što može potvrditi je da će "iskoristiti sva pravna sredstva u tom procesu".

Napominju i da podnesena žalba odgađa izvršenje presude Upravnog suda do pravomoćnog okončanja postupka.  Ni druga strana zasad nije mnogo razgovorljivija oko presude. Ipak, Marko Makek, koji je uz Marka Lesića i Krešimira Ružđaka bio dio uprave Nexus PE Partnera, a u tom su predmetu u ulozi tužitelja, ističe tek da je presuda na nedvosmislen način samo potvrdila ono što su u Nexusu tvrdili od samog početka: da je Hanfino rješenje potpuno arbitrarno i u evidentnom raskoraku s načelom vladavine prava". 

 "Slučaj Nexus" je, inače, bio jedan od brojnih krakova lanjske afere Agrokor. Ishodište su mu bile pozajmice koje su koncernu plasirala društva posebne namjene (tzv. SPV) putem kojih su spomenuti fondovi realizirali svoja ulaganja. U konkretnom slučaju radilo se o SPV-ima Nexus ulaganja i KHA četiri kao platformama za ulagačke projekte Zagreb-Montaža (Nexus FGS) i Hoteli Plat (Nexus FGS II). Aktiviranjem Lex Agrokora u koncernu je zaglavila i glavnina inicijalno pozajmljena novca. U tužbenom prigovoru 'nexusovci' su inzistirali na tome da se nije radilo o ulaganju u Agrokor umjesto u ciljna društva nego o kratkoročnom "komplementarnom zajmu" (uz kamatu i instrumente osiguranja) u razdoblju dok ulaganje nije bilo moguće realizirati pa su sredstva stajala neangažirana.

Ukratko, pozajmice objašnjavaju upravljanjem viškovima likvidnosti, a Lex Agrokor pojavio se kao okolnost koju se nije moglo predvidjeti. U svojoj tužbi Hanfu su optužili da je "postupila potpuno arbitrarno i da je izašla izvan okvira načela zakonitosti, i to u atmosferi opće medijske histerije u vezi s aferom Agrokor, uz neskriveni politički i medijski pritisak da se netko s tim u vezi procesuira i time pokaže funkcioniranje državnog aparata". Uza sve, u dijelu u kojemu su  sankcionirani i kao fizičke osobe, tvrde da je Hanfa de facto izmislila sankcije koje nadležni zakon Zakon ne propisuje. U pravnom smislu, čini se, ključni je prijepor u tome jesu li novčana sredstva koja su završila u pozajmici Agrokoru imovina fonda ili nisu.

Iako su ona tamo plasirana s računa Nexus ulaganja (ili KHA četiri), a ne samog fonda, u Hanfi drže da ona to jesu i da su utoliko bile zabranjene. "Evidentno je da tužitelji (Nexus PE, op.a.) nisu smjeli legalno davati pozajmice pa im je jedino ostalo da ta plaćanja izvrše pod okriljem SPV-a", istaknuli su u tom sporu u Hanfi koja cijelu priču vidi kao "zloupotrebu strogo namjenskih sredstava". Ovako se stvorio pogrešan dojam da se ulaganja odvijaju u skladu s planom i dogovoru s ulagateljima u FGS, ističu u Hanfi, napominjući i kako su tužitelji otprije imali poslovne veze s Agrokorom, kao i da je u svemu zaobiđen i Povjerenički odbor fonda.

Nasuprot tome, Nexus inzistira na razlikovanju imovine društva i imovine članova društva. Podcrtavaju kako sam fond ničim nije izašao iz okvira ulagačkih pravila zakona o alternativnim investicijskim fondovima, niti je davao pozajmice; njih su odobrila dva SPV-a koji su, u pravnom smislu, društva s ograničenom odgovornošću čije je poslovanje regulirano Zakonom o trgovačkim društvima. Uz opasku da se radi o pravnoj praznini koju je društvo iskoristilo, sud se očito priklonio tom pravnom tumačenju, kakvo pak zastupaju u svojim pravnim mišljenjima i profesori Petar Miladin i Hrvoje Markovinović.

Kako bilo, rješenje s veoma oštrim sankcijama za Nexus PE Partnere i upravu tog društva doneseno sredinom siječnja uslijedilo je nakon prošloljetnog nadzora i bilo je od jedna od zadnjih odluka bivšeg sastava Upravnog vijeća Hanfe. Istekom mandata nedugo poslije Upravno vijeće agencije u cijelosti je promijenjeno pa je i taj predmet sada naslijedilo vodstvo Hanfe predvođeno Antom Žigmanom. U međuvremenu je po Hanfinu rješenju i upravljanje spomenutim FGS-ovima preneseno (potkraj veljače) na nova upravljačka društva odnosno fond menadžere. Taj se kotač ne može vratiti, pa ostaje pitanje hoće li Nexusov trojac u slučaju da i konačni pravorijek po upravnoj tužbi ostane na njihovoj strani tražiti odštetu i koliku.     

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bivše upravno vijece na čelu sa P. P. M. je zakuhalo brojne sporove prije nego sto je otišlo s funkcije. Nevjerojatno je koliko je u posljednjoj godini mandata taj čovjek podnio kaznenih prijava. Bit će zanimljivo pratiti epilog istih kao i kako će se to odraziti na daljnje karijere svih aktera.

Odvratno… Upravni sud se pokazao kao šljam! Pa naravno da im je trebalo oduzeti upravljanje!!! Lopine odvratne!

Jedino što je trebalo provesti puno transparentniji postupak odabira novih društava za upravljanje.. što je bilo kriminlano netransparentno.. PBZ i Splitska banka u dosluhu sa HANFOM u nastojanju zataškavanja kriminala u ZABI! Gnjusno!

New Report

Close