Uplatom novca iz EU, munjevito raspisani natječaji za obnovu

Autor: Suzana Varošanec , 07. siječanj 2022. u 12:00
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U prvim danima ove godine sedam ministarstava objavilo 12 javnih poziva.

S jasno definiranim sustavom provedbe i zajedničkim nacionalnim pravilima donesenim na Vladi, u novu “dionicu” u obnovi kreće se s cijelim nizom javnih poziva, s očitim uvjerenjem kako će se zbog dobre pripreme i stečenog iskustva iz obnove nakon zagrebačkog potresa, u predviđenom zakonskom mehanizmu ispoštovati rok do kraja lipnja 2023. za iskorištenje bespovratne europske tranše ukupne vrijednosti 319 milijuna eura.

Pet županija
U prvim danima ove godine, neposredno nakon uplate preostalog iznosa od 277,8 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU na račun RH – bespovratnog novca za sanaciju šteta nastalih potresom 28. i 29. prosinca 2020. na području Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke županije, Karlovačke županije, Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba – munjevito je raspisano 12 javnih poziva na razini određenih nositelja.

Riječ je o javnim pozivima ministarstava zaduženih za provedbu financijskog doprinosa za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona, kao i osiguravanje preventivne infrastrukture i mjera zaštite kulturne – konkretnije, za obnovu zgrada iz područja obrazovanja, kulturne baštine, energetskog sektora, prometne infrastrukture, telekomunikacija i zdravstva.

277,8

milijuna eura iznos je preostalog novca uplaćenog iz europskog Fonda solidarnosti

Isto vrijedi kako za pružanje privremenog smještaja i financiranje službi spašavanja radi pokrivanja potreba pogođenog stanovništva, tako i za čišćenje područja pogođenih katastrofom, te obnavljanje pogođenih prirodnih područja s ciljem izbjegavanja neposrednih učinaka erozije tla.

U pripremi samih poziva sagledana su sva tijela koja su dosad već realizirala troškove prihvatljive za Fond solidarnosti, kako bi se refundacijom tako nastalih troškova osigurala brza realizacija i primarno vratila već uložena sredstva, ali i osigurao dio za novo ugovaranje.

Prema raspoloživim podacima, od već nastalih ili ugovorenih troškova u iznosu od oko 240 milijuna eura, gotovo 80 milijuna eura do sada je utrošeno na operacije čije je financiranje prihvatljivo iz Fonda solidarnosti, dok projekcije potreba po konkretnim projektima iskazanim na potresom pogođenom području sežu i do 760 milijuna eura.

Provedba mjera
Pet resora (obrazovanja i znanosti, kulture i medija, zdravlja, prostornog uređenja i graditeljstva te unutarnjih poslova) na svojim mrežnim stranicama objavilo je Poziv prema svojoj nadležnosti, zatim dva su Poziva iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dok ih je ukupno pet od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

760

milijuna eura sežu projekcije potreba obnove na potresom pogođenom području

Svi javni pozivi su objavljeni i na stranicama Ministarstva prostornoga uređenja i graditeljstva kao koordinacijskog tijela. Primjerice, 281.209.791,34 kuna iznosi alokacija u okviru javnog poziva “Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području vodoopskrbe i upravljanja otpadnim vodama” koji se provodi kao ograničeni postupak, a podnošenje projektnih prijedloga traje do iskorištenja financijske alokacije, odnosno do 30. svibnja, ovisno o tome što prije nastupi.

Ukupan raspoloživ iznos od 372,53 milijuna kuna raspisan je za dodjelu u okviru njihovog Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u energetskom sektoru”.

Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u istoj seriji potresa, javni Poziv Ministarstva kulture i medija, financijske alokacije na dostavu projektnih prijedloga od 369,8 milijuna kuna, predviđa mogućnost provedbe postupaka dodjele financijskih sredstava i sklapanja ugovora do visine 400 posto financijske alokacije. Poziv se provodi kao otvoreni postupak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close