Upitan nastavak pozitivnog trenda industrijske proizvodnje

Autor: Marija Brnić , 31. ožujak 2022. u 22:00
Ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u veljači 4 posto u odnosu na isti mjesec 2021./R. Anić/PIXSELL

Ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je 4 posto u odnosu na isti mjesec 2021.

Industrijska proizvodnja koja u Hrvatskoj pozitivan trend gledano na godišnjoj razini ima još od prosinca 2020., a nastavila je rasti i u veljači.

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je 4 posto u odnosu na isti mjesec 2021., a kako je nešto snažniji nego u siječnju, podigao je i stopu rasta industrijske proizvodnje u prva dva mjeseca, te je ona naspram istog lanjskog razdoblja iznosila 3,8 posto.

Rast proizvodnje u veljači najviše su povukli kapitalni proizvodi (11,5%), te trajni proizvodi za široku potrošnju (5,4%). Prerađivačka industrija, koja čini gotovo 84 posto ukupne industrijske proizvodnje, u veljači je porasla 4,2%, a svega nekoliko djelatnosti bilježi pad, i to najviše proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (23%), motornih vozila (18%), te farmaceutska industrija (14%), a razlog je što su u prethodnom usporednom razdoblju ti proizvođači imali i najviše stope rasta, povezano s utjecajima pandemije koronavirusa na te djelatnosti.

Porast je s druge strane iznadprosječno visok bio u proizvodnji pića (31%), ostalih prijevoznih sredstava, što uglavnom čini brodogradnja (63%), strojeva i uređaja (13%), te popravak i instaliranje strojeva (13%), a pozitivan predznak bilježi i tekstilna proizvodnja. Inače je ukupan broj zaposlenih u industriji u veljači u usporedbi s lanjskim brojem bio manji za 0,9%.

Analitičari, zbog rusko-ukrajinskog rata koji ostavlja negativne posljedice na europsko gospodarstvo, izglednim drže da se ovaj trend i dinamika rasta industrijske proizvodnje neće dugo održati, jer su već u ožujku prvi znaci rizika vidljivi i kod svih glavnih hrvatskih trgovinskih partnera.

Komentirajte prvi

New Report

Close