Upis u zemljišne knjige ubuduće će ići samo preko odvjetnika i bilježnika

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2022. u 11:21
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

U Ministarstvu tvrde da će to – ubrzati postupak

Građani Hrvatske u budućnosti će, vjerojatno do kraja ove godine, prijedloge za upis vlasništva u zemljišne knjige podnositi isključivo elektroničkim putem i taj posao neće moći obavljati sami, nego će za njih to morati činiti javni bilježnici ili odvjetnici.

Kako javlja Novi list, to se predlaže izmjenama Zakona o zemljišnim knjigama što ga je Ministarstvo uprave i pravosuđa poslalo u javnu raspravu, koja će trajati do sredine travnja, nakon čega slijedi Vladina procedura pa saborska rasprava, a tri mjeseca nakon stupanja zakona na snagu počinje i primjena te nove prakse.

Na tromjesečnu odgodu Vlada se odlučila kako bi se građani informirali o novostima koje znače da će između njih i zemljišnih knjiga ubuduće postojati posrednici.

Građani će i dalje, objasnili su za Novi list iz Ministarstva uprave i pravosuđa, imati mogućnost provjere stanja neposredno na zemljišnoknjižnom odjelu kako u glavnim knjigama tako i u zbirkama isprava. To znači da će moći otići do zemljišnoknjižnog odjela i dobiti uvid, ako to ne mogu ili ne žele obaviti elektroničkim putem, ali će u slučaju kad žele upisati nekretninu ili neku zabilježbu na nekretninu morati angažirati odvjetnika ili javnog bilježnika.

Javni bilježnik

Od trenutka kad se prijedlozi budu mogli podnositi samo elektroničkim putem građani to neće moći činiti osobno jer isprava, koja je temelj za upis u zemljišnu knjigu, mora biti dostavljena sudu u izvorniku ili ovjerenoj preslici, a potpis na privatnoj ispravi ovjeren. Još uvijek ne postoji, navodi se u obrazloženju zakona, mogućnost izdavanja elektroničkih isprava na kojima bi potpis bio ovjeren, pa nisu ispunjeni uvjeti za stranke da samostalno podnose prijedloge elektroničkim putem.

S obzirom na to da nova pravila znače da građani prijedloge za upis više neće moći podnositi samostalno, odnosno da će to moći činiti jedino putem javnog bilježnika i odvjetnika, zakon propisuje i to da bilježnici ne mogu odbiti podnošenje prijedloga.

Uz to u zakonu je propisano da javni bilježnik, nakon sastavljanja javnobilježničkog akta, solemnizacije ili ovjere potpisa na ispravi koja je temelj za uknjižbu prava vlasništva ili drugog stvarnog prava u zemljišne knjige, obvezno podnosi prijedlog za upis.

U Vladinom se dokumentu tvrdi i to da te izmjene neće otežati građanima pristup sudu jer su uredi javnih bilježnika prostorno raspoređeni po teritoriju čitave Hrvatske. Tvrde i da je ukupni iznos sudske pristojbe za podnošenje prijedloga putem javnih bilježnika manji nego prilikom neposrednog podnošenja na sudu ili predajom putem pošte. Kad građani sami predaju prijedlog na sudu trošak je 250 kuna, u pošti na to treba dodati i trošak poštanske usluge. U Ministarstvu uprave izračunali su da će trošak upisa uz angažiranje javnog bilježnika biti manji za 25 kuna. Sudske pristojbe su kod podnošenja elektroničkim putem 50 posto niže, odnosno iznose 125 kuna, a tomu treba još dodati javnobilježničku tarifu za upis u zemljišne knjige od sto kuna u što je uključen i PDV.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close