Unatoč virusu, odmah nakon potresa stavili na raspolaganje svoju mehanizaciju kako bi sanirali ruševine

Autor: Saša Paparella , 10. svibanj 2020. u 22:00
Uklanjanje opasnih građevina većina građevnirara koja radi na sanciji krenula je dan nakon potresa kako bi olakšala život građana/Sanjin StrukiĆ/PIXSELL

To je naša osobna odluka i moralne obveza, te ne radimo to radi samopromocije. Svačiji doprinos je bitan da ovo zlo koje nas je sve snašlo što brže prođe, ističu građevinari.

Pitanje jesu li kome pomogli oko epidemije koronavirusa i zagrebačkog potresa postavili smo i vodećim građevinarima.

“Odmah nakon što je Zagreb zadesio potres, Tehnika je stavila nadležnim službama na raspolaganje svoju mehanizaciju, koja je istog, a i slijedećih dana sudjelovala u raščišćavanju ulica. Ekipe naših radnika i mehanizacije i danas su uključene u demontaže srušenih dimnjaka i krovova sa objekata na više lokacija u gradu (Maksimirska, Draškovićeva, Jukićeva, Trg Austrijske Republike, Ilica prema Črnomercu…)”, rekao nam je Damir Lemaić iz Tehnike d.d.

Moralna obveza

Marko Tadić, Član Uprave Osijek- koteksa potvrdio nam je da se ta slavonska tvrtka također uključila u borbu protiv korone, ali ne želi da se o tome piše.

362.500

kuna donacija za potrebe sanacije i borbe protiv virusa donirala je kompanija Kamgrad iako i sami pogođeni nedostatkom posla

“To je naša osobna odluka i moralne obveza, te ne radimo to radi samopromocije ili radi nekog natjecanja/uspoređivanja s drugima. Svačiji doprinos je bitan da ovo zlo koje nas je sve snašlo što brže prođe”, rekao nam je Tadić. I Radnik d.d. uključio se u pružanje pomoći uslijed potresa u Zagrebu, te donirao za pomoć pogođenima potresom u Zagrebu, iznos od 200.000 kuna, koja je početkom travnja uplaćen u korist računa za donacije u akciji Zajedno za Zagreb, doznali smo od Darka Jambrekovića, tajnika Uprave Radnika.

Maria Marlais iz Kamgrada odgovorila nam je: “premda smo se i sami našli u mnogostrukim socijalnim i ekonomskim izazovima koje je prouzrokovala epidemija bolesti COVID-19 nastavili smo i nadamo se da ćemo biti u mogućnosti i dalje nastaviti pomagati potrebitima. Tako smo za ovo vrijeme trajanja epidemije, a potom i snažnog potresa koji je dodatno zagorčao živote brojnih građana, isplatili donacije Hrvatskom crvenom križu i UNICEF-u kako bi potpomogli njihove aktivnosti u borbi protiv epidemije, zatim potpomogli humanitarnu akciju pokrenutu od strane udruge Paintball, Airsoft i Survival klub Lepoglava za izradu zaštitnih vizira za zdravstvene djelatnike.

200

tisuća kuna donirala je za pomoć pogođenima građanima potresom u Zagrebu građevinska kompanija Radnik d.d.

Izvršili smo i donaciju u vidu nabave 150 komada torbi za prijenosna računala za potrebe građevinskih inženjera koji rade na procjenama šteta od potresa, a osobito smo ponosni na donaciju u iznosu od 362.500,00 kn izvršenu u suradnji s našim poslovnim partnerom Arena Hospitality Group d.d. radi kupnje uređaja za dezinfekciju prostora za potrebe Opće bolnice Pula, obzirom u ovim izvanrednim i teškim trenucima osobito cijenimo napore koje zdravstveni djelatnici ulažu u liječenje svojih pacijenata”. U pomaganje se uključio Strabag. Kako nam je rekao Sven Müller, voditelj područja,

Problem u poslovanju

“Strabag u Hrvatskoj ima više od 1200 radnika i zaposlenika, jedna je od najvećih tvrtki u građevinskom sektoru a time nosi i veliku odgovornost prema zaposlenicima i društvu. Korona virus je uzrokovao značajne poteškoće u poslovanju naročito izražene na gradilištima diljem Hrvatske. Imajući na umu zdravlje zaposlenika odmah su poduzete sve mjere zaštite kako na terenu tako i u uredima. S ponosom možemo konstatirati da se nitko od 1200 zaposlenih niti brojnih suradnika i kooperanata, pridržavajući se mjera, nije zarazio virusom. Sva gradilišta su nastavila radom za čitavo vrijeme epidemije, dijelom smo na “rad od kuće” uputili administrativne i stručne službe i za sada uspijevamo zadržati produktivnost na visokih 90% od uobičajene.

1200

zaposlenih radnika u Hrvatskoj ima Strabag, jedna je od najvećih tvrtki u građevinskom sektoru te s ponosom ističu kako nemaju zaraženih

Ni u kojem trenutku nismo razmatrali otpuštanje radnika ni smanjenje kapaciteta usprkos bitno povećanim troškovima poslovanja. Uz dodatne troškove smo organizirali naizmjenični rad, povećali broj prijevoznih sredstava i smanjili broj putnika u vozilima, tehnološki se prilagodili držanju razmaka među radnicima, financirali samoizolaciju za pedesetak stranih radnika na projektu pristupnih cesta Pelješkom mostu, uveli isključivo e-sastanke itd.. Potres u Zagrebu nam je dodatno otežao poslovanje a osim što su naši inženjeri sudjelovali u evidentiranju šteta diljem Zagreba kroz interventne skupine statičara, Strabag aktivno sudjeluje u radnim tijelima za sanaciju šteta kroz HUP i kroz tematske sastanke MGIPU-a.

Nadamo se skorom donošenju provedivog Zakona o sanaciji šteta i pronalaženju modela financiranja te ćemo svakako sudjelovati u obnovi prvenstveno većih javnih objekata. Potres je tragedija ali i prilika da se Zagreb obnovi, aktiviraju potencijali grada, revitalizira Gredelj, Paromlin, Zagrepčan Izazov je pred politikom a struka je spremna”.

Komentirajte prvi

New Report

Close