Hrvatski gospodarstvenici za Hrvatsku
Građevinski sektor

Unatoč virusu, odmah nakon potresa stavili na raspolaganje svoju mehanizaciju kako bi sanirali ruševine

To je naša osobna odluka i moralne obveza, te ne radimo to radi samopromocije. Svačiji doprinos je bitan da ovo zlo koje nas je sve snašlo što brže prođe, ističu građevinari.

Saša Paparella
10. svibanj 2020. u 22:00
Uklanjanje opasnih građevina većina građevnirara koja radi na sanciji krenula je dan nakon potresa kako bi olakšala život građana/Sanjin StrukiĆ/PIXSELL

Pitanje jesu li kome pomogli oko epidemije koronavirusa i zagrebačkog potresa postavili smo i vodećim građevinarima.

“Odmah nakon što je Zagreb zadesio potres, Tehnika je stavila nadležnim službama na raspolaganje svoju mehanizaciju, koja je istog, a i slijedećih dana sudjelovala u raščišćavanju ulica. Ekipe naših radnika i mehanizacije i danas su uključene u demontaže srušenih dimnjaka i krovova sa objekata na više lokacija u gradu (Maksimirska, Draškovićeva, Jukićeva, Trg Austrijske Republike, Ilica prema Črnomercu…)”, rekao nam je Damir Lemaić iz Tehnike d.d.

Moralna obveza

Marko Tadić, Član Uprave Osijek- koteksa potvrdio nam je da se ta slavonska tvrtka također uključila u borbu protiv korone, ali ne želi da se o tome piše.

362.500

kuna donacija za potrebe sanacije i borbe protiv virusa donirala je kompanija Kamgrad iako i sami pogođeni nedostatkom posla

“To je naša osobna odluka i moralne obveza, te ne radimo to radi samopromocije ili radi nekog natjecanja/uspoređivanja s drugima. Svačiji doprinos je bitan da ovo zlo koje nas je sve snašlo što brže prođe”, rekao nam je Tadić. I Radnik d.d. uključio se u pružanje pomoći uslijed potresa u Zagrebu, te donirao za pomoć pogođenima potresom u Zagrebu, iznos od 200.000 kuna, koja je početkom travnja uplaćen u korist računa za donacije u akciji Zajedno za Zagreb, doznali smo od Darka Jambrekovića, tajnika Uprave Radnika.

Maria Marlais iz Kamgrada odgovorila nam je: “premda smo se i sami našli u mnogostrukim socijalnim i ekonomskim izazovima koje je prouzrokovala epidemija bolesti COVID-19 nastavili smo i nadamo se da ćemo biti u mogućnosti i dalje nastaviti pomagati potrebitima. Tako smo za ovo vrijeme trajanja epidemije, a potom i snažnog potresa koji je dodatno zagorčao živote brojnih građana, isplatili donacije Hrvatskom crvenom križu i UNICEF-u kako bi potpomogli njihove aktivnosti u borbi protiv epidemije, zatim potpomogli humanitarnu akciju pokrenutu od strane udruge Paintball, Airsoft i Survival klub Lepoglava za izradu zaštitnih vizira za zdravstvene djelatnike.

200

tisuća kuna donirala je za pomoć pogođenima građanima potresom u Zagrebu građevinska kompanija Radnik d.d.

Izvršili smo i donaciju u vidu nabave 150 komada torbi za prijenosna računala za potrebe građevinskih inženjera koji rade na procjenama šteta od potresa, a osobito smo ponosni na donaciju u iznosu od 362.500,00 kn izvršenu u suradnji s našim poslovnim partnerom Arena Hospitality Group d.d. radi kupnje uređaja za dezinfekciju prostora za potrebe Opće bolnice Pula, obzirom u ovim izvanrednim i teškim trenucima osobito cijenimo napore koje zdravstveni djelatnici ulažu u liječenje svojih pacijenata”. U pomaganje se uključio Strabag. Kako nam je rekao Sven Müller, voditelj područja,

Problem u poslovanju

“Strabag u Hrvatskoj ima više od 1200 radnika i zaposlenika, jedna je od najvećih tvrtki u građevinskom sektoru a time nosi i veliku odgovornost prema zaposlenicima i društvu. Korona virus je uzrokovao značajne poteškoće u poslovanju naročito izražene na gradilištima diljem Hrvatske. Imajući na umu zdravlje zaposlenika odmah su poduzete sve mjere zaštite kako na terenu tako i u uredima. S ponosom možemo konstatirati da se nitko od 1200 zaposlenih niti brojnih suradnika i kooperanata, pridržavajući se mjera, nije zarazio virusom. Sva gradilišta su nastavila radom za čitavo vrijeme epidemije, dijelom smo na “rad od kuće” uputili administrativne i stručne službe i za sada uspijevamo zadržati produktivnost na visokih 90% od uobičajene.

1200

zaposlenih radnika u Hrvatskoj ima Strabag, jedna je od najvećih tvrtki u građevinskom sektoru te s ponosom ističu kako nemaju zaraženih

Ni u kojem trenutku nismo razmatrali otpuštanje radnika ni smanjenje kapaciteta usprkos bitno povećanim troškovima poslovanja. Uz dodatne troškove smo organizirali naizmjenični rad, povećali broj prijevoznih sredstava i smanjili broj putnika u vozilima, tehnološki se prilagodili držanju razmaka među radnicima, financirali samoizolaciju za pedesetak stranih radnika na projektu pristupnih cesta Pelješkom mostu, uveli isključivo e-sastanke itd.. Potres u Zagrebu nam je dodatno otežao poslovanje a osim što su naši inženjeri sudjelovali u evidentiranju šteta diljem Zagreba kroz interventne skupine statičara, Strabag aktivno sudjeluje u radnim tijelima za sanaciju šteta kroz HUP i kroz tematske sastanke MGIPU-a.

Nadamo se skorom donošenju provedivog Zakona o sanaciji šteta i pronalaženju modela financiranja te ćemo svakako sudjelovati u obnovi prvenstveno većih javnih objekata. Potres je tragedija ali i prilika da se Zagreb obnovi, aktiviraju potencijali grada, revitalizira Gredelj, Paromlin, Zagrepčan Izazov je pred politikom a struka je spremna”.

New Report

Close