Unatoč ovogodišnjoj korekciji, konkurentniji smo nego 2020.

Autor: Josipa Ban , 20. lipanj 2023. u 22:00
Ljestvica mjeri konkurentnost pojedinih ekonomija kroz četiri područja i na temelju 336 kriterija/Shutterstock

Po uvjetima za rast poduzetništva RH nazadovala za četiri mjesta.

Hrvatska je pala za četiri mjesta, sa 46. na 50., na ovogodišnjoj globalnoj ljestvici konkurentnosti Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD).

Ljestvica koja konkurentnost pojedinih ekonomija mjeri kroz četiri područja i na temelju 336 kriterija, Hrvatskoj je signal da još ima mnogo posla u stvaranju uvjeta koji će omogućiti jači razvoj i rast poduzetništva, a time i gospodarstva u cijelosti.

Najbolje, od 64 ekonomije svijeta, ove su godine Danska, Irska i Švicarska, sve redom mala europska gospodarstva. A najbolje su, stoji u izvješću, zato što “dobro koriste svoj pristup tržištima i trgovinskim partnerima”.

Prva pozicija Danske na globalnoj ljestvici konkurentnosti, i to drugu godinu, rezultat je kontinuiranog napretka u sva četiri područja važna za uspješnost jednog gospodarstva – poslovne učinkovitosti, infrastrukture, učinkovitosti vlade te ekonomskih pokazatelja.

50.

mjesto zauzela je Hrvatska na IMD-ovoj ljestvici konkurentnosti od 64 zemlje

Lošiji u gotovo svemu
“Konkurentnost gospodarstva ne može se svesti samo na BDP i produktivnost. U obzir se moraju uzeti politički, socijalni i kulturni uvjeti s kojima se poduzetnici suočavaju u svakoj državi. Države, prema tome, moraju osigurati učinkovitu infrastrukturu, institucije i politike koje će poticati tvrtke da stvaraju dodanu vrijednost”, objašnjava se u izvješću.

Ovo objašnjenje možda najbolje dočarava lošu poziciju Hrvatske koja je, u odnosu na prošlu godinu, pala u tri od četiri područja koja se mjere. Jedino smo u području infrastrukture ostali na istoj poziciji kao i lani – na 45. poziciji.

Najveći pad bilježimo u području ekonomskih učinaka (sa 32. mjesta na 46.), potom u poslovnoj učinkovitosti (sa 49. na 56. mjesto) te učinkovitosti vlade (sa 46. na 49. mjesto).

Dakle, niti u jednom promatranom području ne možemo biti zadovoljni posebno kada se pogleda kontekst u kojem poduzetnici moraju poslovati – sve veća podijeljenost između zemalja koje se zalažu za otvoreno tržište i onih koje prakticiraju protekcionizam. Također, poduzetnici moraju poslovati u uvjetima visoke neizvjesnosti i kriza koje se međusobno preklapaju.

“Snalaženje u današnjem nepredvidivom okruženju zahtijeva agilnost i prilagodljivost. Zemlje koje se izdvajaju grade otporna gospodarstva. Primjeri su Irska, Island i Bahrein”, napominje Christos Cabolis, glavni ekonomist Svjetskog centra za konkurentnost koji već 35 godina objavljuje globalnu ljestvicu konkurentnosti.

Reforme, reforme
Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) napominju da je, unatoč padu, Hrvatska i dalje deset mjesta bolje rangirana nego što je bila 2020.  “Lani je Hrvatska napredovala za 13 mjesta, pa je ove godine zabilježena tek manja korekcija u ocjeni konkurentnosti koja u posljednjih nekoliko godina bilježi značajna poboljšanja”, ističe se u priopćenju.

Navode i da je Hrvatska najbolje ocijenjena u područjima konkurentnosti vanjske trgovine, socijalne zaštite i cijena, a najgore zbog pada ukupnog broja stanovnika, odljeva visoko kvalificiranih radnika, financijskoj pismenosti i učestalosti pripravništva na tržištu rada.

Također, napominju iz HUP-a, po realnom smo poreznom opterećenju građana među najgorima – 61. od 64 promatrane zemlje. Ivan Mišetić, v.d. predsjednika Nacionalnog vijeća za konkurentnost, komentirajući rezultate IMD-ove ljestvice konkurentnosti upozorava na nužnost provedbe reformi.

“Hrvatska ima visoko kvalificiranu radnu snagu i dobru infrastrukturu i to joj daje ogroman potencijal za povećanje konkurentnosti, ali su za jači iskorak nužne reforme sustava u cilju efikasnije uporabe javnog novca i resursa”, ističe.

Komentirajte prvi

New Report

Close