Umjetnički projekt koji se odvija na zagrebačkim ulicama i trgovinama dobio nastavak

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2022. u 08:44
Foto: TZ grada Zagreba

Minijaturne instalacije pojavit će se po gradu subotu, 7. svibnja

Mali Zagreb serija je minijaturnih instalacija koje će biti postavljene na četrnaest lokacija u centru Zagreba. Ovogodišnja serija radova inspirirana je obrtima i njihovim radnjama koje su se tijekom povijesti razvijale i mijenjale zajedno s gradom. Obrti su se otvarali i zatvarali, nastajali i nestajali, ali uvijek su imali izlog ili sitan detalj po kojemu su bili prepoznatljivi i koji su nam ostali u pamćenju. Autor projekta, umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz zajedno sa svojim suradnicima (Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob) nastavlja priču o Malom Zagrebu prikazujući pažljivo uređene izloge obrtničkih radnji, poput urarske, postolarske i krojačke radnje te dućana i slastičarnica u minijaturnim proporcijama.

Foto: TZ grada Zagreba

“U svojim ostalim radovima, prvenstveno dokumentarnim serijalima koje režiram, optimistično motiviram povratak starim obrtima i zanatima. Ovo je bila idealna prilika da ovdje uprizorimo neke od spomenutih putem ovog projekta. Ono što nam možda ponekad fali u našoj blizini, da ovog puta pokažemo u maloj veličini”, izjavio je autor Filip Filković Philatz.

Projekt podržava Turistička zajednica grada Zagreba. “Novo izdanje Malog Zagreba – projekta koji smo premijerno predstavili prošle godine, dolazi upravo u vrijeme kada se dodatno intenzivira turistički promet u našem gradu. Naime, od početka godine zabilježeno je više od pola milijuna noćenja u Zagrebu, a prosječni ostanak produljen je na gotovo 2,5 noći. Mali Zagreb, kao projekt koji nam je svima odmah prirastao k srcu, predstavlja nenametljivu umjetničku atrakciju te kreira održivu ponudu za naše sugrađane i goste. Veseli me da ćemo od subote imati prilike ponovo potražiti i razgledati ove prave umjetničke minijature na zagrebačkim ulicama i trgovima. Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda, a kako bismo olakšali potragu, izrađena je i posebna mapa koja obuhvaća sve lokacije, malizagreb.com • IG: @projektmalizagreb • FB: /projektmalizagreb a može ju se preuzeti u Centrima za posjetitelje ili online, na web stranicama projekta i TZGZ-a”, kaže direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Serija radova Mali Zagreb obraća nam pažnju na vrijednost malih stvari u životu, jer se iz njih mogu razviti one velike i značajne. Minijaturni su radovi potaknuti razvojem i rastom upravo onih obrta koji su nastali davno, kao mali obiteljski poslovi te su upornošću i vizijom svojih vlasnika postali uspješni i cijenjeni.

Namijenjeni svim stanovnicima Zagreba kao i njegovim posjetiteljima, minijaturni radovi na ulicama će biti postavljeni od  7.svibnja do 30.rujna.

Komentirajte prvi

New Report

Close