Umjesto rollupa jeftiniji dug, no i dalje u znaku rizika

Autor: Jadranka Dozan , 21. srpanj 2019. u 22:00
Maksim Poletaev i Fabris Peruško/Patrik Macek/PIXSELL

Uz 1,2 milijarde eura duga na Fortenovi je i 400 mil. eura tereta hipoteka, što mnogi drže teško održivim.

U odnosu na prvotne najave izvanredne uprave Agrokora, koja je još jesenas započela s pripremama za refinanciranje 1,06 milijardi eura tzv. rollup kredita, taj se posao oduljilo za nekoliko mjeseci, ali zamjenski aranžman napokon je utanačen.

Iz Fortenova grupe potvrdili su to u petak, a s krajem ovog tjedna očekuju se potrebna skupštinska odobrenja. Operacija izdanja četverogodišnje obveznice teška 1,2 milijarde eura ili oko 140 mil. više od iznosa postojećeg rollupa, za Fortenovu znači osjetno smanjenje kamatnog troška u odnosu na već mjesecima dvoznamenkasti po roll upu, iako s obzirom na opću klimu na financijskim tržištima inicijalno utanačenih 8,3 posto kamate (7,30 plus euribor, ali ne ispod 1%) i dalje sugerira veliku rizičnost.

Obilati 'high yield' 
Uz Glavnu skupštinu Fortenova grupe, novi aranžman u petak bi najmanje dvotrećinskom većinom trebali potvrditi i imatelji depozitarnih potvrda na skupštini nizozemske krovne zaklade (STAK-a), koju je sazvala Uprava Zaklade. Suglasnost se mahom već drži kao "gotova stvar", a deal s dvije trećine iznosa predvodi HPS Investment Partners, američki fond specijaliziran za ulaganja u posrnule kompanije u kojima se nada solidnoj zaradi nakon provedbe restrukturiranja.

 

42 posto

tržišna je cijena udjela, tj. depozitnih potvrda Fortenove

Uz HPS, u novom aranžmanu s trećinom sudjeluje ruski VTB. Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, dogovorenu transakciju smatra uspjehom koji "osigurava srednjoročnu financijsku stabilnost pod prihvatljivim uvjetima koji se s vremenom mogu i poboljšati". Posebno je ponosan na to što se kroz pregovore omogućio toliki iznos (re)financiranja na otvorenom tržištu, s međunarodnim investitorom koji otprije nema veza s kompanijom.

Uključivanje VTB-a kao jednog od vlasnika i kreditora kompanije (po odobrenju kreditnog odbora) po njemu jasno pokazuje da "oni koji dobro poznaju poslovanje vjeruju u budućnost kompanije". Novo zaduženje je znatno jeftinije od postojećeg, ali i nemalo skuplje od prinosa koje globalni investitori ostvaruju u kategoriji "high yield" korporativnih obveznica. "To je jednostavno realnost Fortenove. Cijene njezinih udjela, tj. depozitnih potvrda na tržištu se kreću oko 40-42 posto. Tako i kod obveznice u prvom planu nije pitanje cijene već dostupnosti", kaže jedan domaći financijaš.

Uvjeren je i da trenutna kapitalna struktura Fortenove nije održiva te da bi u dogledno vrijeme moglo doći i do nove runde rezanja kapitala i/li prodaje dijela vrjednije raspoložive imovine. Uz 1,2 milijarde eura duga u okviru refinanciranja SPFA, naime, tu je i oko 400 milijuna eura tereta hipoteka, kaže naš sugovornik. Svima ili barem većini dionika s najavom zaključenja velike transakcije laknulo je jer se kompanija napokon može više fokusirati na "pravo" poslovno restrukturiranje glavnih biznis segmenata. 

Uskoro plan za granični dug
Dobavljačima Fortenove zaključenje operacije refinanciranja dodatno je važno i zbog prve tranše isplate dijela graničnog duga, što je zacijelo (manjim) dijelom razlog povećanog iznosa financiranja. Neslužbeno, u roku sedam dana po finalizaciji tog aranžmana oni bi trebali dobiti konkretan plan (tehniku, dinamiku) isplate prvih 17,6 milijuna eura od ukupno 80-ak milijuna eura graničnog duga koji bi se po nagodbi trebao riješiti kroz četiri godine, s tim da su isplate uvjetovane donjom granicom operativne dobiti Konzuma (38,8 mil. eura) koja je lani premašena.

Prema prvim procjenama, ključne operativne kompanije Fortenove u prvom polugodištu zabilježile su porast prihoda za nešto više od dva posto, dok im je operativna dobit EBITDA povećana za 5%, na oko 750 milijuna kuna. Znači li rast prihoda da u prosjeku više ne gube tržišne pozicije, ovisi o tome koliko su rasli njihov konkurenti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close