Uljanik prisilio državu da sredi MID, a sada ga kupuje za kunu

Autor: Marija Brnić , 26. travanj 2015. u 22:00
U Motorima i dizalicama ostalo 194 od 356 radnika/Nel Pavletić/PIXSELL

Koliko je na kraju izdvajanje Motora i dizalica iz riječkog brodogradilišta stajalo državu, tek će se zbrajati.

Jedna od najzamršenijih privatizacija posljednjih godina, riječkog brodogradilišta i njegove tvrtke 3. maj Motori i dizalice (MID), trebala bi okončati najkasnije do kraja lipnja.

Do tada je Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) dalo vremena za formalno zaključenje kupoprodajnog ugovora s pulskim Uljanikom, tvrtkom koja je prije dvije godine svoje preuzimanje riječkog 3. maja uvjetovala među ostalim upravo izdvajanjem MID-a, kojega sada kupuje uz cijenu od 1 kune. 

 

120milijuna

od ukupno 154 milijuna kuna tražbina bit će otpisano MID-u

Prošao predstečaj
Prema priopćenju iz CERP-a, Uljanik će preuzeti i preostale neispunjene obveze države iz ugovora o prijenosu dionica MID-a kojeg je 2013. sklopila s 3. majem, no detalje ne navode. Odluci o odobrenju prodaje Uljaniku slijedila su i dva važna postupka u MID-u. Prvi je pretvaranje potraživanja CERP-a za pozajmice kojima je protekle dvije godine osigurano poslovanje MID-a, a kojim je temeljni kapital tvrtke s 13,3 milijuna kuna povećan  na 92,3 milijuna kuna.

Drugi postupak je konačno sklapanje predstečajne nagodbe vjerovnika MID-a, koja je gotovo istovjetna onoj koja je prošle godine propala. Od 154 milijuna kuna priznatih tražbina MID-u će biti otpisano 70 posto glavnice po svim kategorijama vjerovnika osim tijela javne uprave, odnosno ukupno 120 milijuna kuna, dok će preostalih 30 posto tražbina podmiriti dužnik u roku od četiri godine. Ono što stvara konfuziju odredba je iz nagodbe prema kojoj 30 posto tražbina na sebe preuzima država preko AUDIO-a, čiji je CERP pravni sljednik, a koji bi u cijelosti trebao financirati preostale obveze. 

Konačno idu i plaće
Koliko je na kraju izdvajanje MID-a iz riječkog brodogradilišta stajalo državu, tek će se zbrajati. No, činjenica je da Uljanik, za razliku od ostalih kupaca brodogradilišta, nije preuzeo sve njihove terete, pa je, tako, MID u trenutku izdvajanja iz 3. maja brojao 356 zaposlenih, dok ih danas ima 194. Činjenica je i da je čak i uz odluku o prodaji Uljaniku CERP u petak odobrio isplatu još dvije zakašnjele plaće "midovcima". Zanimljivo je i što je u predstečajnoj nagodbi  protiv plana financijskog restrukturiranja glasovao i predstavnik Ministarstva financija.

Komentirajte prvi

New Report

Close