Turizam bez granica! Ulazak u Schengen ‘nabildat’ će potražnju i konkurentnost

Autor: Marija Crnjak , 24. studeni 2022. u 10:15
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Sektor pomno prati sva događanja oko procesa uklanjanja barijera.

Među onima koji ovih dana pomno prate što Austrija planira po pitanju otvaranja Schengena za Hrvatsku je i čitav turistički sektor, u Hrvatskoj, ali i ostalim europskim zemljama, s obzirom na očekivanja da će uklanjanje granice značajno utjecati na turistički promet i potražnju turista. Smanjenje gužvi u ljetnim mjesecima pritom je samo jedan aspekt koji bi trebao pojačati potražnju odmorišnih gostiju, posebice iz okolnih zemalja. Uklanjanje administrativnih barijera utjecat će i na promet s dalekih tržišta, ali i na poslovni i zdravstveni turizam u svim smjerovima, te možda stvoriti neke nove potrebe putnika kojih još nismo ni svjesni.

U posljednjih mjesec dana na to su nam ukazali upravo turistički radnici iz Slovenije, ali i Austrije, koji se već lagano pripremaju na novi režim u svojim poslovnim planovima za iduću godinu, iako su svjesni da će prilagodba potrajati. Kako je poznato, Hrvatska je ispunila uvjete za ulazak u šengenski prostor i dobila zeleno svjetlo Europske komisije i Europskog parlamenta, no konačnu odluku donosi Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu. Odluku donose države koje su istodobno članice šengenskog prostora, i to putem konsenzusa. Iako je austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner ovih dana spominjao Hrvatsku u svjetlu problema s ulaskom migranata u Austriju, zadnje poruke kancelara Karla Nehammera, koji je jučer stigao u Hrvatsku, upućuju na to da Austrija neće staviti veto na naš ulazak u Schengen, što bi se moglo dogoditi Rumunjskoj i Bugarskoj. Hrvatska turistička zajednica će ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu dodatno promovirati posebnom marketinškom kampanjom na digitalnim kanalima, potvrdio nam je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

”Sljedeće godine Hrvatska ulazi u eurozonu, a tu je i pristupanje šengenskom prostoru, čime će naš turizam dodatno podići konkurentnost u europskom okruženju, a Hrvatska biti još privlačnija turistima iz Europe. Kad govorimo o ulasku u Schengen, uz aspekt sigurnosti dodatna je prednost i činjenica da će gosti iz EU do svoje omiljene odmorišne destinacije u Hrvatskoj doći bez gužvi i dugotrajnih čekanja na graničnim prelazima”, kaže Staničić.

Na taj način, dodaje prvi čovjek Hrvatske turističke zajednice, postajemo još dostupnija europska destinacija, posebice za goste iz okruženja poput Slovenaca, Mađara, Talijana ili Austrijanaca, koje će ovaj moment sigurno motivirati i za češća vikend putovanja u hrvatske destinacije.

”Također, korištenjem iste valute – eura, neće više biti konverzija niti preračunavanja iznosa u druge valute čime gosti štede novac, a Hrvatska kao destinacija postiže dodatnu konkurentnost”, zaključuje šef HTZ-a.

Dodaje kako će kampanja će biti aktualna na emitivnim europskim tržištima od 15. prosinca te kroz siječanj 2023. godine, a kreativni koncept je u finalnoj fazi prilagodbe svakom pojedinom tržištu na kojem će se kampanja provoditi.

Kraj ograničenjima

Osim što će konačno izgubiti položaj zemlje koja ima vanjsku granicu prema ostatku Europe, za Sloveniju je ulazak Hrvatske u Schengen jako važan zbog niza razloga vezanih uz turistički prostor i mobilnost turista i vlastitih građana.

Pritom uklanjanje ove barijere ima daleko veći značaj od psihološke barijere, a važan je za turistički promet ne samo između dvije zemlje i unutar Europe, već i za daleka tržišta kojima se otvaraju nove mogućnosti, istaknuli su za Poslovni dnevnik iz agencije Luxury Slovenia, vodeće slovenske destinancijske menadžment kompanije koja je članica svjetske luksuzne grupacije Virtuoso. U Sloveniju, ali i regiju dovode između ostalog puno američkih turista, i vesele se što će Hrvatsku još više uključiti u svoje pakete.

”Bit će nam daleko jednostavnije sastavljati paket aranžmane koji, osim Slovenije ili bilo koje susjedne zemlje, uključuju Hrvatsku. Gostima s dalekih tržišta koji za ulazak u EU moraju imati vizu to će posebno olakšati, jer su sad njihova putovanja koja uključuju Hrvatsku ograničena i po pitanju toga koliko puta smiju prijeći granicu. Također, sadašnje gužve na granicama demotiviraju vikend putnike i izletnike koji bi se uputili na jednodnevni boravak ili tek večeru u Hrvatsku ili Sloveniju. Gostima iz Portoroža, čak i ako nema gužve, nije nimalo ugodno nakon čaše ili dvije vina u Savudriji ili istarskim Balama prolaziti policijske kontrole na granicama”, kaže za Poslovni dnevnik Mattej Valenčić, osnivač Luxury Slovenia.

Suosnivač ove slovenske agencije Matej Knific smatra da će najviše benefita oko turističkog prometa sa slovenskog tržišta imati Zagreb i Istra, djelomično i zbog dobre prometne povezanosti i blizine. Tu je promet između dvije države već snažan, pogotovo uz granicu. Puno je Slovenaca zaljubljenika u prirodu i pustolovni turizam koji često rade izlete u Hrvatsku, i to će sigurno biti još jače. Očekuje se i jači promet u nautičkom segmentu, s obzirom da će se značajno smanjiti administracija, od odnosno ukinuti check in koji se radio na kopnu pri svakom prelasku granice.

Naši sugovornici ističu i činjenicu da u Sloveniji ne rade trgovine nedjeljom, zbog čega se dio njih već upućuje na šoping izlete u Zagreb, i to bi s priključenjem Hrvatske Schengenu mogla postati puno češća praksa.

”Ljubljana je na 1,15 sat od Zagreba, jako smo blizu, no to se nekad zna jako oduljiti i zato je jako teško planirati putovanje, ne samo pojedincima nego i agencijama. Veća protočnost granice sigurno će donijeti i veći promet zračnim lukama u Zagrebu i Ljubljani, jer je gostima s dalekih tržišta to jako blizu,” kaže Knific.

15. prosinca

starta posebna marketinška kampanja Hrvatske turističke zajednice

Benefit za brojne sektore

Drugim riječima, ulazak Hrvatske u Schengen prilika je i za autobusere, restorane, obiteljska gospodarstva, pa i turizam u kontinentalnim dijelovima zemlje, kao i organizatore poslovnih putovanja te niz drugih. Tek ćemo vidjeti kako će novu konstelaciju iskoristiti turistički sektor u Hrvatskoj, te kako će to sve utjecati na njihovu politiku cijena.

Kako je nedavno u razgovoru za Poslovni dnevnik upozorio Krešimir Dobrilović, osnivač Carwiz rent-a- car franšize, ne bi bilo dobro da se u Hrvatskoj ponovi situacija iz protekle sezone, kad su pružatelji usluga u turizmu, pa i rent-a-car igrači, toliko povisili cijene, da je usluga postala preskupa. Ulazak u Schengen uz uvođenje eura mogao bi biti velik izazov u politici cijena, pogotovo u visokoj sezoni kad je potražnja velika. No, zasad je na tu temu teško dobiti predviđanja iz sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close