Ulazak u eurozonu i Schengen bit će veliki benefit za sve izvoznike

Autor: Darko Bičak , 05. rujan 2021. u 22:00
Ministar Ćorić/ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Izvoz je i u pandemijskoj 2020. godini ostvario jako dobre rezultate, a ove godine bilježi veliki oporavak

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je kako je za male i otvorene ekonomije, kakva je i Hrvatska, izvoz preduvjet za razvoj i opstanak.

“Naš BDP već godinama bilježi rast, a u zadnje vrijeme je upravo izvoz jedan od glavnih čimbenika rasta gospodarstva i oporavka ekonomije. Izvoz je čak i u pandemijskoj 2020. zabilježio jako dobre rezultate, jer iako je i on pao, pao je puno manje nego opći BDP. Već ove godine bilježimo veliki oporavak izvoza sa 60 milijardi kuna, a što je za 11 milijardi kuna više nego u pretkriznoj 2019.”, kazao je Ćorić.

Dodao je da ipak i pri ovoj analizi rasta vrijednosti izvoza moramo biti oprezni jer je dio toga vezan i uz globalnu inflaciju.

Ministar je istaknuo da je za postignute rezultate zaslužno 20-ak tisuća hrvatskih izvoznika koji su najveći poslodavci u Hrvatskoj, a isto tako ostvaruju najveći dio ukupnog prihoda i investicija. Navodi da su EU i nacionalna sredstva veliki izvor financiranja inovativnosti i konkurentnosti domaćeg gospodarstva na tragu Zelenog plana.

“Svjestan sam izazova s kojima se hrvatski izvoznici već godinama susreću te Vlada ulaže veliki napor da prebrodi birokratske zapreke hrvatskim gospodarstvenicima, a posebno izvoznicima, za veći rast i izvoz.

Ulaskom u eurozonu za dvije godine ćemo napraviti dodatni korak u eliminaciji tečajnih rizika hrvatskim poduzetnicima pri poslovanju na našem najvažnijem tržištu – EU. Isto tako, i ulazak u Schengen će biti benefit za sve izvoznike jer će pojednostaviti i ubrzati mobilnost”, kazao je ministar Ćorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close