Uklonjene su sve prepreke za suradnju s SAD-om, očekuje se investicijski zamah

Autor: Objava za medije , 06. srpanj 2023. u 16:03

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom izlaganju naglasio je važnost partnerskih i savezničkih odnosa SAD-a i Republike Hrvatske koji se osim u političkom, zadnjih godina intenziviraju i u gospodarskom smislu.

Konferencija Udruženja hrvatsko – američkih stručnjaka (ACAP) ove godine prvi put održava se u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom kao generalnim partnerom. Ovogodišnje izdanje međunarodne konferencije pod motom Connecting the Doers: Taking Croatia to the Next Level, okupilo je predstavnike hrvatsko-američke poslovne i akademske zajednice s ciljem razmjene znanja te povezivanja poslovnih partnera, ulagača i klijenata.

„Posljednjih godina partnerstvo dvije zemlje osnaženo je ukidanjem viza za SAD za nositelje hrvatskih putovnica kao i potpisivanjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. No, to nije kraj naporima koje je potrebno uložiti kako bi se hrvatskim tvrtkama omogućio snažniji iskorak na američko tržište. HGK će u sklopu svojih aktivnosti za potporu jačanju internacionalizacije u narednom razdoblju intenzivirati napore za ostvarenje punog potencijala ovog ugovora koji donosi brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju dohotka i dobiti. To je izuzetno važno za hrvatske tvrtke, posebno one iz IT sektora“, rekao je na otvaranju konferencije predsjednik HGK, Luka Burilović.

Burilović je nastavio kako su najveći potencijali suradnje dviju zemalja u sektorima IT-ja i visoke tehnologije, zdravstvenom sektoru, metalnoj i prehrambenoj industriji te da se očekuje porast ulaganja iz SAD-a, sada kada je ulaskom u Euro zonu i Schengen Hrvatska postala integralnim dijelom „zapadnog svijeta“. Posljednjih godina bilježi se porast ulaganja iz SAD-a, a prema ukupnoj robnoj razmjeni SAD je u 2022. godini bio šesti najznačajniji hrvatski trgovinski partner.

„Potencijali su bitno veći, pogotovo kada znamo da u SAD-u danas živi oko milijun i dvjesto tisuća Hrvata i njihovih potomaka. Dijasporu vidimo kao jedan od najlogičnijih kanala za ulazak na strana tržišta, a dobrobit od međusobne suradnje iseljene i domovinske Hrvatske može biti višestruka“, naglasio je Burilović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom izlaganju naglasio je važnost partnerskih i savezničkih odnosa SAD-a i Republike Hrvatske koji se osim u političkom, zadnjih godina intenziviraju i u gospodarskom smislu. Podsjetio je i na odličan položaj hrvatske zajednice u američkom društvu koja je ne samo dobro integrirana, već je stvorila i respektabilan utjecaj u svim društvenim sferama.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close