Prekasno i premalo? Ukidanje PDV-a odnosi se na samo trećinu ulaganja u sunčevu elektranu

Autor: Darko Bičak , 23. kolovoz 2022. u 13:00
Obnovljivi izvori energije postali su i pitanje gospodarske i društvene egzistencije/Pixabay

Stručnjaci za OIE smatraju da porezno rasterećenje solarnih panela stiže prekasno.

Obnovljivi izvor energije (OIE) već su barem desetljeće važna poluga energetske tranzicije, a ruskom agresijom na Ukrajinu, uslijed drastičnog rasta cijena energije i izvjesnih nestašica, OIE su postali i pitanje gospodarske i društvene egzistencije.

Na tom tragu je hrvatska Vlada na svojoj zadnjoj sjednici donijela odluku o ukidanju PDV-a na ulaganja u solarne panele. Radi se o širim mjerama za sprječavanje energetske krize, a jedna od kojih je i ukidanje poreza.

Kako je pojasnio sam premijer Andrej Plenković, oni koji žele investirati u solarne panele, imat će priliku da to rade bez PDV-a.

Trajno smanjenje cijene
“Dakle, tu ćemo ići sa stopom PDV-a od 0%. Nakon konzultacija koje smo vodili proteklih dana to je jedna novost koju danas izgovaram na sjednici Vlade”, istaknuo je Plenković ne otkrivajući nikakve dodatne pojedinosti. Ovo je potez kojim se dugoročno želi osigurati opskrba električnom energijom, objavili su iz Vlade.

Ovaj prijedlog prošlih se mjeseci spominjao u javnim raspravama kao model za jačanje OIE. Za sada nije poznato kada bi oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost na ulaganja u solarne panele trebalo stupiti na snagu.

1

posto udjela u proizvodnji električne energije čine sunčeve elektrane

Isto tako, u početku nije bilo jasno ni hoće li se PDV od 0% odnositi samo na panele ili na cijelu njihovu instalaciju, projekt i sve popratne troškove koje takvo ulaganje uključuje.

Prve informacije iz Ministarstva financija kažu kako je riječ o “smanjenju PDV-a na isporuku solarnih panela na nula posto s ciljem trajnog smanjenja cijena tih panela”. Trošak samih panela obično iznosi do jedne trećine instalacije same elektrane.

Ostali troškovi, poput invertera, konstrukcije, instalacijskog pribora, montažnih radova, ispitivanja i dokumentiranja, spajanja na instalacije itd. čine značajno veći dio troškova nabavke i ugradnje kućne fotonaponske elektrane.

Iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) pozdravljaju odluku Vlade o ukidanju PDV-a za solarne panele, no naglašavaju da statistika pokazuje da mjere poput ove stižu prekasno.

Ogroman potencijal
“Iako u Hrvatskoj imamo ogroman potencijal dozračene sunčeve energije, još ga uvijek koristimo minimalno – solarne elektrane sudjeluju tek s 1% u ukupnoj proizvodnji električne energije. Stoga OIEH zagovara žurno reagiranje i smatra kako je za pomoć malom i srednjem poduzetništvu u postavljanju solarnih elektrana potrebno iskoristiti i izvanproračunska sredstava koja imaju HROTE i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Mogu se iskoristiti namjenska sredstva iz naknade za OIE pri HROTE-u, kao i naknade od emisija ugljičnog dioksida kojima raspolaže FZOEU”, kazala je Maja Pokrovac, direktorica OIEH

Dodaje kako je korištenjem tih sredstava moguće podržati razvoj 300 MW novih solarnih elektrana (do 500 KW) što je tri puta više nego što Hrvatska ima trenutno.

“Najavljena mjera Vlade o ukidanju PDV-a imala bi veći učinak kad bi se proširila na svu opremu za fotonaponske elektrane jer elektrana je sustav, a paneli su samo jedan njegov dio”, zaključuje Pokrovac.

Komentirajte prvi

New Report

Close