Ukidanje (dijela) parafiskalnih nameta ohrabrilo bi poduzetnike

Autor: Darko Bičak , 29. svibanj 2020. u 14:04
Najveći problemi u poslovanju su, uz parafiskalne namete, njihova netransparentnost i kompleksnost procedura/D. Petrić/PIXSELL

Treba produljiti mjere za pomoć gospodarstvenicima, upozoravaju iz AmChama.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) pozdravlja nedavni Akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja s ciljem pomoći gospodarstvu.

U svom III. setu preporuka za pomoć gospodarstvu AmCham je, među ostalim, objavio i mjere za dodatno smanjivanje i ukidanje parafiskalnih nameta i indirektnih poreza. Kako naglašava Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama Hrvatska, poduzetnici u RH plaćaju oko 440 parafiskalnih nameta koji im znatno otežavaju poslovanje.

“Određeni nameti imaju općekorisnu svrhu pa bi njihovo ukidanje stvorilo proračunski manjak koji bi se trebao financirati iz drugih izvora, a također postoje brojni nameti koji u financijskom smislu ne predstavljaju veliko opterećenje, no svrha plaćanja je netransparentna.

Veliki broj indirektnih poreza i davanja predstavlja i administrativno opterećenje u smislu praćenja obveza samog plaćanja te suviše kompleksnih procedura. Kao najveće probleme poduzetnici ističu: preveliki broj parafiskalnih nameta, netransparentnost, financijsko opterećenje, kompleksnost procedura i administrativno zahtjevno praćenje obaveze plaćanja.

Smatramo da je nužno usmjeriti se na daljnje smanjenje ukupnog broja parafiskalnih nameta te financijskog opterećenja koje oni uzrokuju”, rekla je Doko Jelušić.

Dio preporuka odnosi se i na uvođenje mogućnosti prijenosa poreznih gubitaka unazad, zatim odgodu, odnosno oslobođenje plaćanja predujmova poreza na dobit u 2020., prijeboj međusobnih poreznih dugova te oslobođenje plaćanja PDV-a na donacije kod potresa. Ukazuju i na nužnost produljenja roka za primjenu mjera Vlade za pomoć gospodarstvu.

“Po završetku izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, za očekivati je da će biti potrebno određeno vrijeme za ponovno pokretanje djelatnosti koje su bile obustavljene, narudžbe sirovina, kontaktiranje klijenata i uspostavu redovnoga radnog ciklusa. Stoga je potrebno već sada razmišljati o produljenju mjera pomoći gospodarstvu za tri mjeseca, a u turizmu za 12 mjeseci”, zaključila je izvršna direktorica AmChama Hrvatska koji okuplja oko 250 američkih, hrvatskih i drugih međunarodnih tvrtki koje zapošljavaju više od 88.000 ljudi u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close