Ukida se još jedna pristojba, predviđeno rasterećenje je 600.000 kuna

Autor: Marija Brnić , 07. svibanj 2021. u 07:30
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

U obrazloženju se navodi i da se predloženim zakonom ne mijenja u bitnome važeće pravno uređenje u pogledu naknada u području prava intelektualnog vlasništva, već se radi samo o formalno-tehničkoj izmjeni propisa.

U hitnu saborsku proceduru, a u kontekstu ulaska Hrvatske u europski tečajni mehanizam i ispunjenja Akcijskog plana smanjenja parafiskalnih nameta iz svibnja prošle godine, Vlada je u uputila prijedlog ukidanja obveze plaćanja upravne pristojbe za zaštitu prava intelektualnog vlasništva. Prema procjeni koju je Vladi iznio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, riječ je o rasterećenju gospodarstvenika vrijednom 600 tisuća kuna na godišnjoj razini. Riječ je o obveznom davanju u skupini onih s malim pojedinačnim iznosima, od 25 do 400 kuna, a u prosjeku ispod 100 kuna, no zaključeno je da ono predstavlja administrativno opterećenje i da će se njegovim ukidanjem postići značajno pojednostavljenje uvjeta za poslovanje. Pored upravne pristojbe za intelektualno vlasništvo hrvatski poduzetnici inače plaćaju i naknadu troškova u području zaštite intelektualnog vlasništvo, koju će, međutim, i nadalje plaćati. U obrazloženju se navodi i da se predloženim zakonom ne mijenja u bitnome važeće pravno uređenje u pogledu naknada u području prava intelektualnog vlasništva, već se radi samo o formalno-tehničkoj izmjeni propisa.

Ni za državni proračun, dakle, ova mjera u osnovi nema bitan učinak, a vidljiv efekt u Vladi očekuju da će ukidanjem ove pristojbe postići kroz porast interesa mikro i malih poduzetnika za korištenje sustava zaštite prava industrijskog vlasništva u poslovanju.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mazanje očiju dok se javni sektor i uhljebi vode narkomanskom logikom…

To nas građane nebi trebalo veseliti .Mi ćemo nadoknaditi taj novac preko još jedne naknade po nekom računu kao i za sve one kako kažu parafiskalne namete koje su vlasnicima kapitala ukinuli ali i odmah nama naljepili iste putem naknada ali mi građani nemamo lobiste ni u saboru ni u vladi

New Report

Close