Uhićenja u Zadru i Zagrebu zbog sumnji u počinjenja koruptivnih kaznenih djela

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2023. u 09:59
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju.

Uhićenja u Zagrebu i Zadru povezna su s bivšom HDZ-ovom državnom tajnicom Josipom Rimac, sada Pleslić, doznaje se iz izvora bliskih istrazi, a prema neslužbenim informacijama uhićena je i bivša rektorica zadarskog sveučilišta Dijana Vican.

Osim Dijane Vican koja je privedena u Zadru, u Zagrebu je navodno uhićen direktor tvrtke Graditelj svratišta Ante Stanišić.

Jutarnji list navodi kako istražitelji sumnjaju da je bivša državna tajnica urgirala kod bivše rektorice vezano za jedan posao na Sveučilištu u Zadru za koji je bila zainteresirana tvrtka zagrebačkog poduzetnika.

Dnevnik dodaje i da je Josipa Rimac, dok je bila na dužnosti državne tajnice u Ministarstvu uprave, stanovala upravo u stanu u zgradi na zagrebačkim Mlinovima čiji je vlasnik tvrtka Graditelj svratišta.

Na pitanje o uhićenjima ministar pravosuđa Ivan Malenica kojega su novinari susreli na obilježavanju dana zagrebačkog Pravnog fakulteta kazao je tek da akciju provode neovisna tijela.

Uskok je u ponedjeljak potvrdio uhićenja i provođenje tzv. hitnih dokaznih radnji poput pretresa na području Zadra i Zagreba.

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji provodi PNUSKOK u koordinaciji s Uskokom, izvijestilo je tužiteljstvo.

Dodaju da se navedene radnje provode na području Zadra i Zagreba u odnosu dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.

Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, izvijestilo je tužiteljstvo.

Bivša HDZ-ova državna tajnica i ranije kninska gradonačelnica te saborska zastupnica optužena je za pogodovanje investitoru izgradnje vjetroelektrane na području Ervenika i Knina.

U postupku proizašlom iz afere Vjetroelektrane osumnjičena je za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima i slično.

Komentirajte prvi

New Report

Close