Ugovor o koncesiji je zaključen, no luka još nije predana

Autor: Marija Brnić , 18. kolovoz 2020. u 14:27
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Yacht club Vranjic dostavio je garanciju banke za dobro izvršenje posla i zadužnice.

Na Upravnom sudu u Splitu pokrenut je postupak protiv vladine odluke iz lipnja o davanju u koncesiju prostora na pomorskom dobru na kojem je nekadašnje remontno brodogradilište Vranjic tvrtki Yacht club Vranjic, kojim nezadovoljni konkurenti na provedenom natječaju traže njezino poništavanje. Žalila su se dva od pet ponuđača, tvrtka Viljac iz Trogira i obrt R.L.E. Mirka Rapića, nekadašnjeg koncesionara, a problematičnim se među ostalim ističe činjenicu da je odabrani koncesionar novoosnovana tvrtka, da osnivači nemaju iskustvo u gradnji i popravcima brodova, za što se izdaje koncesija, te da nije predala BON-1.

Kako nam je potvrđeno iz nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Yacht club Vranjic, dostavio je garanciju banke za dobro izvršenje posla i zadužnice, što je prema odluci Vlade bio uvjet za zaključenje ugovora o koncesiji a ugovor je potom i zaključen, 23. srpnja. Vranjička luka, pak, još nije predana u posjed koncesionaru, no to će se, ističu u odgovoru na naš upit, uskoro realizirati.

U ovom postupku, koji je prošao i potrebnu proceduru pred Vladom, za Ministarstvo nema odstupanja od postavljenih uvjeta u natječaju, na koji se osim Yacht cluba Vranjic, čiji su osnivači četiri poduzetnika iz Krila Jesenice čije se tvrtke redom bave prijevozom turista brodovima, te Viljac, R.L.E., Nuić nautika i Marine Club International, redom specijalizirane za remont brodova.

Budući da nije bilo objave detalja o njihovim ponudama i objašnjenjima ocjena i odabira, zatražili smo informacije iz Ministarstva.

Dvije ponude, kako su nam potvrdili, u startu su eliminirane, jer nisu bile dostavljene u skladu s Obavijesti o namjeri davanja koncesije i dokumentaciji za nadmetanje. Riječ je o ponudama Nuić nautike i obrta R.L.E. Od preostale tri ponude, vrednujući ponuđene iznose stalne i promjenjive koncesijske naknade s udjelom od po 30% i iznos ulaganja iz studije opravdanosti s 40%-tnim učešćem, ponuda Yacht cluba Vranjic bila je najpovoljnija. Godine iskustva u djelatnosti za koju se daje koncesija po uvjetima natječaja ne utječe na ocjenu ponude, a uvjet je bio da ponuditelj mora biti registriran za djelatnost za koju se koncesija daje, što je Yacht club Vranjic ispunio.

U narednih 30 godina ta se tvrtka kriljanskih brodara obvezuje investirati 40 milijuna kuna i otvoriti 70 radnih mjesta, a prema studiji gospodarske opravdanosti, kako potvrđuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, pretežito će obavljati djelatnosti remonta brodova i jahti, no, predviđaju i jednu novogradnju godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close