Većina poslodavaca u ugostiteljstvu morat će davati otkaze: ‘Iscrpili smo sve resurse’

Autor: Marija Crnjak , 10. rujan 2020. u 06:50
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Oko 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu bit će prisiljeno na otkaze radnicima.

Ugostitelji Kvarnera i Istre će danas s početkom u 11 sati i 55 minuta na sat vremena zatvoriti svoje ugostiteljske objekte, kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa, te potaknuli na žurno djelovanje odgovorne institucije s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprečavanja kolapsa gospodarstva. Akciju “5 do 12” pokrenula je Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre. Konkretno, od države traže obustavu naplate PDV-a do 01. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10 posto, te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om. U jučerašnjoj najavi prosvjeda otkrivaju rezultate ankete na uzorku od 500 ugostitelja, koji su otkrili da ih 60 posto bilježi pad u poslovanju od preko 50 posto, dok gotovo 40 posto smatra da u trenutačnim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Oko 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu bit će prisiljeno na otkaze radnicima. Ugostitelji ističu da su dosadašnje mjere bile samo privremeno rješenje.

10 posto

stope PDV-a na hranu i pića jedan je od zahtjeva ugostitelja. Zazivaju i potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om

“Dosad donesene mjere očuvale su preko 700.000 radnih mjesta i spasile hrvatsku ekonomiju do početka turističke sezone, ali to rješenje nažalost samo je privremen spas. U naporima da zadrže istu razinu ponude, ugostitelji su u potpunosti iscrpili sve resurse koje imaju na raspolaganju te za njih daljnje poslovanje nije moguće bez određenih mjera i pomoći”, rekao je Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kad se vratimo malo u prošlost, sad je prava prilika svim ugostiteljima na starim cestama prema moru, koje je shebao autoput, da zatraže potporu, i to godinama unazad, zbog smanjenog prometa. Čak i nadoknadu za duševnu bol. Pa i njih je zeznula vlada.

Kad se vratimo još malo unazad, sjetite se koliko je bilo kafića u mjestu, a koliko je sada..pogotovo u turističkim mjestima, a isti rade samo od 6 do 9 mjeseca…. što si ti ljudi radili ostatak godine ? I sad bi oni potporu…..

Huh…. pa eto, za početak, naka sami rade u objektu umjesto vanzemaljaca. Neka zamisle da rade 12 mjeseci. Nekad, kad objekat nije zarađivao, hebiga…propao bi, netko bi ga kupio i pokušao ponovno.

 

A SADA, KAO SVIMA JE KRIV C.19, a sve lijenčine i profiteri. Tržišna ekonomija je jedini zakon. Gospodo, ako Vam se ne isplati držati ugo.objekt…. pa krenite u građevinu. Tu se uvijek traži radnik više.

 

New Report

Close