Ugostitelj dobio 25.000 kuna kazne zbog 23 kune viška: “Zašto da ostanem u ovoj državi?”

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2020. u 08:18
Foto: Getty Images

Pa zamislite vi takve optužbe i tolika kazna zbog samo 23 kune viškae, rekao je ogorčeni poduzetnik.

Poduzetniku iz Novigrada inspektori iz Ministarstva financija odredili su 25.200 kuna kazne jer su u novčaniku konobara koji radi u restoranu njegovog hotela pronašli 23 kune viška, piše Glas Istre.

– Prošle su jeseni inspektori obilazili ugostiteljske objekte u našem gradu i obavljali svoj redovan nadzor kontrole naplate prometa u kafićima i restoranima. Tako su došetali iznenada i do mog hotela i zavirili u novčanik konobara koji je radio u jutarnjoj smjeni. Budnom oku inspektora nije promakao spomenuti višak u novčaniku, a konobar je pokušao objasniti da je to napojnica, odnosno “manča”, što je uredno zavedeno i u zapisniku, kazuje nam poduzetnik, usput iščitavajući redove iz službenog zapisnika, odnosno izjavu konobara.

“Navedene 23 kune koje su zatečene kao višak dio su napojnice koju sam ranije dobio od gostiju, koji su svoju konzumaciju plaćali gotovinom. Svatko je plaćao svoju pijaču, pa sam od svakog i ponešto dobio. Odmah pri ulasku u objekt inspektor je zatražio da mu pružim novčanik, tako da nisam stigao izdvojiti razliku, ali sam uredno napomenuo da postoji moguća razlika od 23 kune”, kazao je nesretni konobar, a inspektor je to zapisao.

Nakon tog inspekcijskog nalaza poduzetniku je uslijedio financijski šamar težak više od 25 tisuća kuna. No, ono što zaista djeluje uznemirujuće na preneraženog poduzetnika, a i na nas, dok prevrćemo stranice dopisa pristiglog iz Ministarstva financija – Carinske uprave i njezine službe za nadzor iz Pule, obrazloženje je vezano uz određivanje visine novčane kazne.

Pa tako između ostaloga piše da je “…ovo tijelo uzelo osobito u obzir kao otegotnu okolnost da se u konkretnom slučaju radi o počinjenju djela prekršaja iznimne i očite društvene opasnosti kojim se izravno podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sustava s izravnim društveno štetnim konzekvencama za stabilnost ukupnog poreznog sustava Republike Hrvatske… Temeljem članka 76. stavka 1. Prekršajnog zakona uz primjenu članka 192. stavaka 6. Općeg poreznog zakona od poreznog obveznika oduzima se imovinska korist ostvarena počinjenjem prekršaja u iznosu od 23 tisuće kuna.”

– Možda je ovo obrazloženje za izricanje prekršaja običan copy paste, šablonizirani tekst, ali meni je zazvučalo kao pretjerano “treniranje strogoće” i zaista bi trebalo biti uvredljivo za svakog hrvatskog poduzetnika koji uredno ispunjava sve svoje obveze prema državi i ostalim poslovnim partnerima. Trideset godina sam u poduzetništvu, zapošljavam stotine radnika i osvajao sam prestižne nagrade za rezultate rada. Stoga mislim da su trebali provjeriti status moje firme i pokazati malo poštovanja, pronaći i olakotne okolnosti. Mogli su mi poslati opomenu, kulturnu obavijest, a ne ovako rigoroznu kaznu, kaže razočarani ugostitelj.

– Toliko o razvoju poduzetništva i turizma u nas, toliko o poticajnim mjerama od strane države prema poduzetnicima. Ma recite mi, zašto bih trebao ostati u takvoj državi? Nisam jedini koji tako razmišlja. Pa zamislite vi takve optužbe i tolika kazna zbog samo 23 kune manče, zaključio je ogorčeni poduzetnik.

Komentari (5)
Pogledajte sve

<span style=”text-decoration: underline;”>Čemu služe ponude u caffe baru ako se naplacuje samo gotovinom..tocno je da “ponuda”je prekrivanje utrzka al zar poreznici to ne mogu jednostavno rijesit</span>

Ovi komentari su odraz svega trulog u Hrvatskoj. Pocevsi od lihvarske Porezne do svakog ovog pametnjakovica.

Mislim da u velikim ugostiteljskim objektima, hotelima i restaurantima, vlasniku nije u interesu, da se ne izdaju računi, jer se i njega zakida. U cafe-ima i malim birtijama, gdje je konobar u spregi s gazdom ili gazda sam konobar, po meni je najmanje 30% prometa na crno. Odnosno gost dobije ponudu, plati pdv a taj isti pdv gazda i konobar zadrže za sebe.

o jadničak

 

da preseli u Njemačku, tamo bi se hvalio kako je dobio ovako visoku kaznu

New Report

Close