Ugledni znanstvenik: Danas je za mene jedan od najljepših dana moje profesionalne karijere

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2019. u 15:05
Getty Images

Hrvatska je u četvrtak potpisala pristupnicu najpoznatijoj znanstvenoj organizaciji.

"Danas je za mene jedan od najljepših dana moje profesionalne karijere: Hrvatska potpisuje ugovor o pristupanju CERN-u. O tome sanjam već više od 25 godina, od kada sam prvi put otišao na CERN napraviti diplomski rad. Danas će se to i ostvariti. Pristupanje CERN-u otvorit će brojne mogućnosti i izazove, naročito mladima iz Hrvatske. Danas se radujemo s brojnim kolegama iz Hrvatske i svijeta koji su pomogli da se ostvari ovaj naš san. Radujte se i vi s nama", poručio je hrvatski znanstvenik Ivica Puljak na društvenoj mreži uoči potpisivanja pristupnice.

"Hrvatska konačno ulazi u CERN, europski nuklearni laboratorij. 25 godina je naša obitelj rasla uz CERN, od fakulteta, braka, rađala se djeca, otac obitelji je putovao, i mi ponekad s njim. Ženeva nam bila kao daleki drugi dom. Sve smo proživljavali, svaki eksperiment, diplomski, magisterij i doktorat, sve bitke da se dođe do ovog dana danas. Čestitam cijelom splitskom timu, oni su nam proširena obitelj. Čestitam svim znanstvenicima u Hrvatskoj koji su naporno radili i danas se raduju. Hrvatska je u CERN-u, otvaraju se nove prilike za našu zemlju i njene vrijedne ljude, nadam se da ćemo ih iskoristiti", poručila je s oduševljenjem i njegova supruga Marijana Puljak, čelnica stranke Pametno.

Sporazum o dodjeli Hrvatskoj statusa pridruženog člana u CERN-u potpisan u 13 sati u Tehničkom muzeju Zagreb.

Brojne koristi

Podsjetimo, hrvatski znanstvenici i poduzetnici podržali su hrvatsko pristupanje CERN-u uoči potpisivanja sporazuma 28. veljače, ističući kako ono otvara mogućnosti za obrazovanje mladih znanstvenika i pruža priliku za podizanje gospodarstva na višu razinu.

Pridruženim članstvom u Europskom laboratoriju za fiziku čestica (CERN) Hrvatskoj će se omogućiti ravnopravno sudjelovanje na projektima koje laboratorij financira, a hrvatskim znanstvenicima pristup vrhunskoj edukaciji i istraživačkim projektima, što su u videu objavljenom na Facebook stranici ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak pozdravili hrvatski znanstvenici i gospodarstvenici.

Akademik Ivo Šlaus iz Instituta Ruđer Bošković (IRB) tako ističe da je ulazak u CERN važan "radi gospodarstva, jer je riječ o tehnologiji apsolutnog vrha", a znanstveni savjetnik na IRB-u Vuko Brigljević smatra da će se time otvoriti brojne mogućnosti obrazovanja za mlade stručnjake koji će kroz boravke u CERN-u moći učiti i surađivati s vrhunskim stručnjacima.

Mirko Planinić iz Zavoda za eksperimentalnu fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u pridruživanju vidi veliku priliku za podizanje gospodarstva na viši, produktivniji i inovativniji nivo.

Članstvo treba iskoristiti

S time se slažu i poduzetnici, pa tako, osnivač i izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili, Mate Rimac ističe kako je na nama da to članstvo najbolje iskoristimo, dok direktorica DOK-ING-a Ana Pešić dodaje da ono "otvara pristup najsuvremenijim znanstvenim dostignućima u razvoju tehnologija".

Srećko Morović, koji radi u CERN-u, u pridruživanju vidi "sjajne mogućnosti tehnološke i znanstvene suradnje hrvatskih kompanija i znanstvenih institucija s CERN-om", a njegova kolegica Ljiljana Morvaj ističe kako ono "otvara mnoge nove mogućnosti mladim znanstvenicima, ne samo u fizici elementarnih čestica, nego i u fizici čvrstog stanja i računarstvu".

Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) najveći je istraživački laboratorij na svijetu, a osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njim upravlja dvadeset država. U njemu je zaposleno oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close