UEFA kritizira Vladu, HNS poziva na dogovor, Jovanović poručio da prodaju maglu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2013. u 19:33
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

‘Ništa se sadržajno nije promijenilo u HNS-u, ali mi ćemo i dalje inzistirati na poštivanju i provedbi zakona jer je to jedini način prevencije nasilja, huliganizma i svih nepravilnosti.’

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) izdao je priopćenje za javnost povodom pisma predsjednika Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michela Platinija predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, a u kojemu se od predstavnika Vlade traži hitan sastanak s predstavnicima UEFA-e na temu suzbijanja nasilja na utakmicama u kojima sudjeluju hrvatske momčadi u natjecanjima pod okriljem UEFA-e. Iz UEFA-e su zatražili da se sastanak održi već početkom ožujka jer će se 22. ožujka na stadionu u Maksimiru odigrati kvalifikacijska utakmica za odlazak na Svjetsko prvenstvo između Hrvatske i Srbije, a koja je proglašena utakmicom visokog rizika.

Priopćenje IO HNS-a prenosimo u cijelosti:

"Pismo predsjednika UEFA-e Michela Platinija upućeno Premijeru RH, gospodinu Zoranu Milanoviću, ponovno skreće pozornost na problem reda i sigurnosti na stadionima te izostanak učinkovitih mjera u suzbijanju huliganizma u hrvatskom nogometu. Ako je i bilo dvojbi o adresatu kojem je upućen govor Michela Platinija prilikom proslave 100 godina HNS-a u Zagrebu, 04.12.2012. godine, ovim novim obraćanjem UEFA-e, svima je jasno na koga se konkretno odnosi ova kritika te nedvojbeno pokazuje stav europske nogometne organizacije o nedostatku učinkovitih mjera nadležnih institucija RH zaduženih za navedeni problem.

Hrvatski nogomet, nažalost, pod posebnom i stalnom pozornošću UEFA-e u svezi huliganizma na utakmicama u kojima sudjeluju klubovi i reprezentacije u UEFA-inim natjecanjima. Očigledno da je ovaj problem zasjenio sve vrijedne i uspješne sportske rezultate klubova i hrvatske nogometne reprezentacije, kao i napore nogometne organizacije da se hrvatski nogomet i nadalje promovira kao jedan od najuspješnijih brendova RH u Europi i svijetu.

Pismo gospodina Platinija ne ostavlja nikakvu dvojbu od koga se očekuje poduzimanje jasnih i konkretnih mjera i javna je poruka upućena odgovornim ljudima u Vladi RH da više nema prostora za odgađanjem učinkovite akcije. U tom kontekstu HNS ponovno naglašava svoju opredijeljenost i želju za suradnjom s bilo kojom institucijom RH kao i eventualnim djelovanjem nadležnih organa RH da se za sada deklarativni stavovi provedu u učinkovitu praksu. Iz pisma je također jasno vidljivo da UEFA prepoznaje i snažno podupire napore novog vodstva HNS-a da se suoči s ovim problemom i mjerama za njihovo suzbijanje. Zahvalni smo na tome, ali više je nego očigledno da u ovom trenutku ne možemo sami!

Može nam se retorika činiti neobičnom, ali svi mi znamo da je činjenica da od posljednjih upozorenja s govornice HNK, u javnosti isključivo govori ministar sporta, gospodin Jovanović, koji se oglašava neprimjerenom retorikom, ali o potpuno drugim temama. Nažalost, ni slova o spomenutim problemima ili prijedlogu mjera koje bi iz tog resornog, sportskog ministarstva bilo upućeno Vladi RH ili drugim ministarstvima u čiju domenu spada ovaj problem. Svjedoci smo učestalih i neargumentiranih istupa o stanju hrvatskog nogometa te spuštanje na razinu obračuna s pojedincima ili pojedinim klubom, kao i prijetnjom sportskom inspekcijom. Iako je svima jasno da je sportska inspekcija samo jedan u nizu upravnih inspekcija namijenjenih za kontrolu primjene odgovarajućeg zakona, upravo se nogometnim tijelima neprestano prijeti i priziva 'očekivana' sanacija iako služba nije formirana i nije započela sa svojim redovnim aktivnostima!!! Ako je to poruka državnih institucija prema najpopularnijem i najmasovnijem hrvatskom sportu te ako se po tome mjeri odnos nadležnih institucija RH prema nogometu, nije ni čudo da nas ovako percipira UEFA.

Apeliramo po ne znamo koji put da se napokon postigne konsenzus nadležnih tijela državne uprave s jednim ciljem, a to je potpora hrvatskom sportu, a posebno najmasovnijem – nogometu. Ovo pismo UEFA-e je samo dodatni motiv da bez zadrške i rezerve za isti stol sjednu svi odgovorni ljudi zaduženi za stvaranje pravnog, financijskog i sportskog okvira hrvatskog sporta, a posebno nogometa s ciljem da se usuglase, definiraju te učinkovito i bez odgode provedu zacrtane mjere i ostvare očekivani ciljevi.

Ne prihvaćamo retoriku najavljenih represija i obračuna s pojedincima kojima se pune naslovnice listova i portala te tražimo stručnu, argumentiranu i učinkovitu pomoć u suzbijanju nereda na stadionima, ali i svih drugih problema u hrvatskom sportu.

Zabrinjavajuće je upravo stanje sportskih objekata – stadiona u vlasništvu lokalne samouprave – gradova, županija, na kojima se odvijaju utakmice – javna okupljanja, često sa procjenama visokog sigurnosnog rizika. Očekujemo napokon i konkretne prijedloge o načinu financiranja hrvatskog sporta u cijelini, olakšicama za ulagače u sportsku djelatnost i infrastrukturu.

Ako je Zakon o sportu svojim prvim člankom tako gordo proklamirao sportsku djelatnost kao djelatnost od posebnog interesa za RH, smatramo da zaslužujemo bolju i učinkovitu potporu te da se doista osjećamo 'posebno' zbog ukupnog značaja sporta za sve građane RH. Naravno, svi pojedinci, klubovi, organi i tijela HNS-a i dalje bezrezervno stoje na dispoziciji svim predstavnicima vlasti u RH u cilju efikasnije akcije, ali i poruke UEFA-i da smo u stanju zajedno pokrenuti mehanizme za uklanjanje huliganizma sa stadiona. Pismo predsjednika UEFA-e jasno poručuje od koga se očekuje pravi djelotvorni potez", stoji u priopćenju IO HNS-a .

Ministar Jovanović: HNS prodaje maglu

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nije sa simpatijama primio priopćenje kojeg je objavio Izvršni odbor Hrvatskog nogometni savez (HNS) povodom pisma kojeg je predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini uputio predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

"Što se tiče pamfleta HNS-a, na njega je suvišan bilo kakav komentar. Onaj tko ga je napisao, nije za dijalog, nego prodaje licemjerje, maglu i demagogiju. Tako se ne rješavaju problemi. Ništa se sadržajno nije promijenilo u HNS-u, ali mi ćemo i dalje inzistirati na poštivanju i provedbi zakona jer je to jedini način prevencije nasilja, huliganizma i svih nepravilnosti. HNS umjesto da piše pamflete treba početi raditi," kazao je ministar Jovanović dodavši kako su Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, policije i pravosuđa odradila niz sastanaka na temu osiguranja uvjeta za prevenciju nasilja i huliganizma na stadionima što će s ponosom prezentirati svima, pa i UEFA-i.

Komentirajte prvi

New Report

Close