Udvostručio se broj mirovina s isplatom iz drugog stupa, pogledajte kolike su

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2021. u 10:06
FOTO: Pixabay

Premda se i dalje većina građana pri odlasku u mirovinu, a koji pravo na isplatu ostvaruju iz oba mirovinska stupa, odlučuje samo na onu iz prvog stupa, jer im je tako povoljnije s obzirom na manje plaće i kratki rok uplata, broj “dvostupaša” je u porastu i to u odnosu na lani za dvostruko, a i takve mirovine sve su veće.

Radnici koji su 1962. godište i mlađi, uz 15 posto uplata od bruto plaće u prvi stup (međugeneracijska solidarnost), izdvajaju prema obvezi od 2002. godine i 5 posto za drugi stup (individualna kapitalizirana štednja).

Kako je riječ o generacijama koje tek od nedavno lagano kreću u mirovinu, uglavnom u starosnu s beneficiranim radnim stažem, prijevremenu te onu za dugogodišnje osiguranike, njihov broj još uvijek je malen, ali ubrzano raste. Trenutno ih je gotovo 9.000, lani ih je u prvoj polovini godine bilo oko 4.000, a samo ove godine u dvostupnu mirovinu ih je otišlo više od dvije tisuće, piše u analizi mirovina.hr.

Većina građana koji imaju pravo na isplatu iz oba stupa radije biraju samo iz prvog, jer im se to više isplati. Glavni razlog su relativno male plaće te posljedično tomu mali iznosi koji su uplaćivani u drugi stup, tijekom još uvijek relativno kratkog vremenskog roka za štednju od svega 5 posto. Također, država radniku nudi izbor između 27 posto dodatka na mirovinu ako se odrekne uplata iz drugog stupa ili uzimanje sredstava iz drugog stupa uz 20,25 posto dodatka u prvom, ovisno što mu je povoljnije.

Komentirajte prvi

New Report

Close