Udruživanje proizvođača hrane kod nas i dalje ide vrlo sporo

Autor: Marta Duić , 14. veljača 2022. u 22:00
Novi ZPP stavlja naglasak na proizvođačke organizacije/D. Špehar/PIXSELL

Za razliku od nas, Italija i Austrija primjeri su uspješnih poljoprivrednih zemalja čiji su poljoprivrednici udruženi u brojne kooperative (zadruge).

Prema podacima iz 2021. godine u Hrvatskoj djeluju 22 priznate proizvođačke organizacije iz devet sektora, okupljaju oko 700 članova, od ukupno oko 170.000 poljoprivrednih gospodarstava.

Priznate proizvođačke organizacije djeluju u svega deset županija u kontinentalnom djelu zemlje, a po udruživanje prednjači sektor voća i povrća, slijede sektori žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda te govedine i teletine.

U tijeku je postupak priznavanja još proizvođačke organizacija u sektoru vina i voća i povrća, no stručnjaci upozoravaju kako udruživanje u Hrvatskoj i dalje ide vrlo sporo. Za razliku od nas, Italija i Austrija primjeri su uspješnih poljoprivrednih zemalja čiji su poljoprivrednici udruženi u brojne kooperative (zadruge).

Prema najavama, Ministarstvo poljoprivrede će u okviru intervencija kroz novi Strateški plana ZPP-a (Zajedničke poljoprivredne politike) nastaviti s provedbom potpora proizvođačkim organizacijama, a od 2023. do 2027. godine planira izdvojiti 4,5 milijuna eura.

“Novost je da ZPP u novom programskom razdoblju stavlja naglasak na proizvođačke organizacije koje će svojim djelovanjima u sektoru za koji su priznate pridonositi unapređenju stanja u tom sektoru.

Da bi se dobila veća snaga i moć pregovaranja poljoprivrednika, EU posebno podržava poljoprivrednike koji žele surađivati ​​u proizvođačkim organizacijama kroz koncentriranje opskrbe, poboljšanje marketinga, pružanje tehničke i logističke pomoći svojim članovima, unapređenje upravljanja kvalitetom te prijenos znanja”, ističu stručnjaci Smartera, konzultantske tvrtke za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Komentirajte prvi

New Report

Close