Udruge protiv Bajića

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2014. u 15:08
Mladen Bajic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici nekoliko udruga za borbu protiv korupcije usprotivili su se u petak mogućem imenovanju bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića za suca Ustavnog suda jer je, kako tvrde, svojim dugogodišnjim nečinjenjem pogodovao razvoju kriminala i korupcije u Hrvatskoj.

Predstavnici nekoliko udruga za borbu protiv korupcije usprotivili su se u petak mogućem imenovanju bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića za suca Ustavnog suda jer je, kako tvrde, svojim dugogodišnjim nečinjenjem pogodovao razvoju kriminala i korupcije u Hrvatskoj.

Potpredsjednik Centra za građansku hrabrost Željko Peratović izjavio je novinarima kako su neslužbene informacije po kojima premijer Zoran Milanović želi Bajića maknuti iz Državnog odvjetništva u Ustavni sud, jer navodno opstruira rad novog glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, "običan spin" kojim se želi skrenuti pozornost s Bajićeve uloge u onemogućavanju normalnog fuunkcioniranja hrvatskog pravosuđa.

Bajić nije dostojan postati trinaestim članom Ustavnog suda jer nije ništa napravio na razotkrivanju ubojica Milana Levara, svjedoka ratnih zločina u Lici koji je ubijen 2000. godine, iako sam mu osobno prijavio svoje spoznaje o ubojstvu, kaže Peratović.

Isto tako, tvrdi Peratović, Bajić je bio izravno uključen u opstrukciju izručenja dvojice bivših čelnika jugoslavenskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Njemačkoj zbog sudioništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

"Prvo je tvrdio da je to djelo u zastari, a potom se DORH u Velikoj Gorici nije žalio na odluku tamošnjeg suda da Mustač ne bude izručen Njemačkoj", rekao je Peratović.

Predsjednica Udruge Zviždač Vesna Balenović optužila je Bajića za opstrukciju i progon "zviždača", ustvrdivši da su ona i njezina obitelj proganjani 14 godina zato što je prijavila kriminal golemih razmjera u Ini.

"Bajić treba biti optužen za veleizdaju i dobiti doživotni zatvor jer je kriv za dvadesetak milijardi dolara utaje kod prodaje Ine 2003. godine. On je bio osobno upoznat s povlaštenim informacijama u vezi naftnih nalazišta u Siriji, a tada je počinjeno najteže kazneno djelo jer je Ina prodana za bagatelu", rekla je Balenović.

Bajić je pritom opstruirao njezine kaznene prijave, tvrdi Balenović, a slično je postupio i u slučajevima još desetak "zviždača" čije je prijave godinama držao u ladici, dok su "zviždači" trpjeli progone. "Za Bajića je bilo kazneno djelo prijaviti kazneno djelo", kaže Balenović.

Također je ustvrdila da je Bajić u sukobu interesa jer je godinama na čelu DORH-a progonio pojedince, a sada bi se mogao naći u ulozi ustavnog suca da o istim pojedincima odlučuje u žalbenom postupku.

Predsjednik udruge Korektiv Darko Petričić optužio je pak Bajića za nezakonit rad dok je bio zamjenik vojnog tužitelja, ustvrdivši da je tada splitsku Loru "punio srpskim civilima protiv kojih nije imamo nikave dokaze". Zbog toga je Hrvatska dosad morala bivšim zarobljenicima Lore isplatiti četiri milijuna kuna odštete.

Petričić također smatra Bajića odgovornim zbog toga što nisu otkriveni ubojice nekadašnjeg emigranta Mire Barešića, koji je poginuo u vrijeme Domovinskog rata.

"Barišića je likvidirala hrvatska strana, a Bajić po tom pitanju nije napravio apsolutno ništa jer bi se otkrilo da su nalogodavci i ubojice dolazili iz kruga Josipa Perkovića", rekao je Petričić.

Ocijenio je sramotnim što je predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao Bajića za zasluge u borbi protiv korupcije, jer je za vrijeme njegova mandata na čelu DORH-a došlo do eskalacije kriminala u Hrvatskoj.

S tim u vezi čelnici nekoliko udruga za zaštitu ljudskih prava i borbu protiv kriminala i korupcije uputili su Josipoviću otvoreno pismo u kojem traže da Bajiću oduzme sporno odlikovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close