Udruga banaka kritizirala Vrhovni sud zbog zadnje odluke u vezi slučaja ‘Krediti u Švicarcima’

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2020. u 09:28
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatska udruga banaka očitovala se povodom novog pravnog shvaćanja Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

„U ime dijela banaka, HUB iznosi stajalište u vezi u petak objavljenog pravnog shvaćanja VSRH-a. Smatramo da se danas objavljenim pravnim shvaćanjem VSRH-a, donesenim u cilju ujednačavanja sudske prakse, uređuje općenito postupanje u slučajevima utvrđenja ništetnosti ugovora u cijelosti i posljedica koje iz toga proizlaze.

HUB nema saznanja o konkretnim okolnostima formiranja ovakvog pravnog shvaćanja. Međutim, kad se govori o mogućem utjecaju takvog shvaćanja na problematiku kredita u CHF, važno je reći da prema postojećoj sudskoj praksi, pa tako i onoj Vrhovnog suda, krediti u CHF nisu proglašavani ništetnima u cijelosti. Iz tog razloga u ovom trenutku nije jasno u kojoj mjeri će ovakvo shvaćanje utjecati na postupanje sudova u sporovima vezanim uz CHF kredite.

Za kraj naglašavamo kako ovaj novi stav Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije u skladu s primjenjivim pravom EU-a te praksi Suda EU-a.

Naime, Europska komisija i Sud EU u više su navrata potvrdili kako:

zaštita potrošača ne smije ići do te mjere da se pod krinkom te zaštite tolerira pasivnost potrošača te
zaštita potrošača ne zahtijeva ukidanje nacionalnih pravila o pravomoćnosti i razumnim rokovima, uključujući rokove zastare.

Dokidanje instituta zastare koje se u naš pravni poredak uvodi ovim novim stavom VSRH-a u stvari vodi suprotnom – po cijenu narušavanja pravne sigurnosti, potrošačima omogućuje da i nakon dugogodišnje pasivnosti ipak ostvare pravo na restituciju ukoliko se restitucija bazira na ništetnom ugovoru.“, stoji u priopćenju HUB-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Adroviću prijatelju napuši se bohačekovog qurtza. Uskoro će ti vijorit crna zastava na hnb-u i na tvojoj prčiji hub-u. A kad vas to zadesi ti, tvoj mentor bohaček i vujčić otputujte zajedno u Dubai na službeni put i bacite se na glavu s Burj Khalife. Belzebube besprizorni :-)))))

New Report

Close