Udio privremenog rada pao, no i dalje smo pri vrhu EU

Autor: Jadranka Dozan , 23. svibanj 2018. u 22:01
Lani je u EU 27 milijuna zaposlenih od 15 do 64 godina radilo po privremenim ugovorima/FOTOLIA

S obzirom na manjak pojedinih profila radne snage, kategorije poput stalnih sezonaca u turizmu i poljoprivredi su u porastu.

Udjelom radnika s ugovorima na određeno vrijeme te zaposlenih na sezonskim i povremenim poslovima Hrvatska je već pet godina iznad prosjeka Europske unije.

Po brzini rasta zapošljavanja na određeno vrijeme prometnuli smo se u vodeću zemlju u Uniji, što se u samo pet godina očitovalo porastom udjela privremeno zaposlenih sa 14 na više od 22 posto 2016. godine. Prema novim podacima Eurostata prošle je godine taj udjel bio nešto niži, 20,6 posto. Stanje tog udjela ne daje puni odgovor o tome koliko je u novom zapošljavaju privremenih, a koliko ugovora na neodređeno vrijeme, no s obzirom na stanje na tržištu rada i manjak pojedinih profila radne snage, kategorije poput stalnih sezonaca u turizmu i poljoprivredi su u porastu. 

No, usporedno gledano, 20 posto udjela privremenog rada Hrvatsku i dalje drži pri vrhu ljestvice članica EU s najvećim udjelom tzv. privremenog rada. To u pravilu znači i manju sigurnost, uključujući i npr. ograničenja vezana uz kreditnu sposobnost. Prema najnovijoj analizi Eurostata, lani je u EU 27 milijuna zaposlenih u dobi od 15 do 64 godina bilo zaposleno na privremenim ugovorima, što predstavlja 14,3 posto ukupno zaposlenih, s tim da je u zemljama eurozone taj udjel nešto veći (16%). Udjelom zaposlenih s privremenim ugovorima prednjače Španjolska i Poljska u kojoj je takvih više od četvrtine (26,8 i 26%), a veći udjel privremene zaposlenosti od Hrvatske imaju još samo Portugal i Nizozemska (22 i 21,5%).

Nasuprot tome, u Rumunjskoj i Litvi razni oblici privremenog rada čine manje od dva posto ukupno zaposlenih. U ostalim baltičkim zemljama te u Bugarskoj i Malti njihov je udjel također debelo ispod prosjeka EU tj. manji je od pet posto).

Općenito su mladi zaposlenici najviše izloženi privremenim ugovorima u zapošljavanju. Lani je gotovo polovica zaposlenih u dobi do 24 godine (točnije 44%) radila na takvim poslovima i ugovorima, što na razini EU znači gotovo 8 milijuna.

Zemlje koje inače prednjače udjelom privremenog rada prednjače i u segmentu takve zaposlenosti u kategoriji mladih (do 24 godine). U Španjolskoj ih je gotovo tri četvrtine, u Sloveniji više od 71 posto, a i u nas je većina od ukupno zaposlenih mladih – ili preciznije njih 60,8 posto – na privremenim ugovorima. Nasuprot tome, u baltičkim zemljama samo ih je desetina u privremenom radu, a razmjerno malo privremeni su ugovori prisutni i u Rumunjskoj, Bugaskoj, Mađarskoj, ali i velikoj Britaniji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close