Udio drvne industrije u ukupnom izvozu Hrvatske premašio 10 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 14:13
Foto: Duško Mirković / Pixsell

U prvih pet mjeseci ove godine drvna industrija ostvarila je rast izvoza od 23 posto.

Udio drvne industrija u ukupnom hrvatskom izvozu iznosi više od 10 posto i kao takva ta industrija zaslužuje mjesto među strateškim granama hrvatskog gospodarstva, istaknuto je na današnjoj godišnjoj skupštini Hrvatskog drvnog klastera.

U prvih pet mjeseci ove godine drvna industrija ostvarila je rast izvoza od 23 posto, rekordno u cijelom gospodarstvu, te suficit od 330 milijuna dolara, rečeno je na skupštini te izraženo zadovoljstvo činjenicom da je Vlada uvrstila drvnu industriju u industrijsku strategiju od 2014. do 2020. godine.

"Mislimo da će na taj način doći do izražaja sav potencijal našeg sektora. Taj sektor godišnje ulaže više od 550 milijuna kuna u investicije, što je oko 7 posto njegovih ukupnih godišnjih prihoda", rekao je Marijan Kavran, direktor klastera.

Trenutno stanje u drvnoj industriji ocijenio je zadovoljavajućim s obzirom na udar krize koji je doživjela od 2009. do 2011. godine. "Sektor se rekonstruirao, obnovio određene izvozne poslove i u 2013. dosegnuo izvoz od milijardu američkih dolara", istaknuo je Kavran.

Direktor "Kvadre" Tomislav Knezović kazao je da je njegova tvrtka zabilježila u ovoj godini rast izvoza od 80 posto u odnosu na godinu prije, te apelirao na domaće proizvođače namještaja da se više orijentiraju na proizvodnju brendiranih proizvoda za koju smatra da je dugoročno više održiva.

Ivan Špoljarić, predsjednik Uprave tvrtke "Tvin", naglasio je važnost investicija u sektoru jer, kako je rekao, "bez investicija gospodarski subjekt ne može preživjeti".

Franjo Mihelčić, predsjednik uprave tvrtke "Lokve", u ime proizvođača parketa, prozora i vrata, kazao je da raste interes za upotrebu drva u graditeljstvu kao posljedica zakonskih okvira Europske unije, ali i da bi ju trebalo više poticati u Hrvatskoj.

Na potrebu poticanja većeg korištenja drva u Hrvatskoj upozorio je i Raoul Cvečić Bole, direktor Udruge proizvođača peleta, briketa, drvne biomase i pripadajućih tehnologija.

Hrvatska godišnje proizvede oko 260.000 tona peleta od čega izvozi više od 95 posto, naveo je Bole.

Kao glavni izazovi koji stoje pred drvnom industrijom na skupštini su izdvojeni edukacija kadrova u suradnji s fakultetima, inovacije i veća konkurentnost proizvoda, osobito na domaćem tržištu te daljnje jačanje međunarodne suradnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close