Udarili temelj za buduće unosne poslove

Autor: Darko Bičak , 18. veljača 2015. u 22:00
Vitomir Klasić, generalni direktor Ivanićplasta iz Ivanić Grada/Željko Hladika/PIXSELL

Poduzetnici očekuju kako će nakon foruma povećati prisutnost u Rusiji, vrijednost rublje ih ne brine.

Rusko-hrvatski gospodarski forum u Moskvi završio je jučer, a mnogi hrvatski gospodarstvenici su sklopili unosne poslove ili barem ostvarili ozbiljne poslovne kontakte.

Igor Šustić, direktor tvrtke za proizvodnju kemijskih dodataka u građevinskoj, naftnoj, prerambenoj, kožnoj i papirnoj industriji Kedobet, a koja je potpisala u Moskvi ugovor o zajedničkom ulaganju u novu tvornicu, kaže da ima velika očekivanja od ruskog tržišta. "Da ne očekujemo jako puno od Rusije, ne bih niti dolazio na ovaj forum. Sklopili smo neke poslove, a vode se daljniji razgovori o vrlo ozbiljnim poslovima", navodi Šustić. Dodaje da njegova tvrtka za sada djeluje uglavnom u Hrvatskoj te nešto manje u regiji jugoistočne Europe.

 

10posto

ukupne realizacije Ivanićplasta dolazi od prodaje na ruskom tržištu

Vitomir Klasić, generalni direktor plastičarske tvrtke Ivanićplast iz Ivanić Grada također očekuje da će poslije Rusko-hrvatskog foruma u Moskvi njegova kompanija povećati svoju prisutnost na ruskom tržištu. "Mi smo u Rusiji prisutni zadnjih šest godina, a koliko nam je ova zemlja bitna, govori i činjenica da tamo ostvarujemo 10 posto naše ukupne prodaje. Godišnje uprihodimo oko 3,5 milijuna eura, a lani je od ruskog tržišta došlo 360.000 eura", kaže Klasić.

Dodaje da oni već sada imaju u Moskvi svojeg prodajnog agenta, a ova akcija Hrvatske gospodarske komore će im pomoći da prošire svoju mrežu partnera. "U ozbiljnim pregovorima smo s lancem robnih kuća Roca Rusija, grupacijom koja je vlasnik zaprešičkog Inkera i s kojom dobro surađujemo u Hrvatskoj, o ulasku u njihovu ponudu. Imali smo u ovih par dana što smo u Moskvi nekoliko kvalitetnih razgovora i, iako ne mogu reći da je to siguran posao, postoji vrlo velika vjerojatnost da smo se dogovorili i da treba dotjerati samo još neke detalje", navodi Klasić.

Preko HGK je Ivanićplast dobio neke dodatne kontakte u Rusiji s kojima su tijekom protekla tri dana Klasić i njegova ekipa obavila inicijalne razgovora, a plan je da se u narednom razdoblju održe sastanci ili prezentacije na tri lokacije u Rusiji. Pad vrijednosti rublje im je prouzročio stanovite probleme, no Klasić kaže da su se uspijeli dogovoriti s partnerima i malo revidirati cijene. 

Komentirajte prvi

New Report

Close