Udarac za Tomaševića: Vraća se mjera roditelj odgojitelj

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2022. u 11:51
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odluka o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj, koju je Grad Zagreb donio u prosincu, nezakonita je, odlučilo je danas peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu.

Sud je sada ukinuo Tomaševićevu odluku i vratio mjeru roditelja odgojitelja natrag na snagu. Podsjetimo, 320 roditelja odgojitelja tražilo je od suda ocjenu zakonitosti izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, a u travnju je Visoki upravni sud suspendirao odluku Grada do odluke o meritumu.

‘Osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvazi retroaktivnosti… Polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta, korisnici konkretne mjere imali su legitimna očekivanja utemeljena na pravomoćnim upravnim aktima. Stoga je u konkretnom predmetu bilo potrebno provesti test razmjernosti. Smatram da je test razmjernosti pokazao da su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni, međutim, mišljenja sam da nova mjera nije razmjerna cilju koji se novom mjerom želio postići‘, kazala je sutkinja.

“Razočarani smo odlukom suda i dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva da se to promijeni. Ostavljen je manevarski prostor da se odluka promijeni. Mi ne možemo imati situaciju da više od pola milijarde sredstava imamo zamrznuto”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon objave odluke suda.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close