Učvrstiti sigurnost i zaštitu Jadrana od onečišćenja

Autor: Lucija Špiljak , 05. kolovoz 2019. u 21:59
Maja Markovčić Kostelac/ Miranda Cikotic/PIXSELL

Direktorica agencije o planovima za Hrvatsku.

Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) učvrstit će sigurnost i zaštitu Jadrana, najavila je izvršna direktorica Agencije Maja Markovčić Kostelac, bivša državna tajnica u hrvatskom ministarstvu mora, koja je u siječnju sjela na čelo EMSA-e na pet godina.

Prvi njen zadatak jest donijeti novu strategiju razvoja. EMSA zapošljava 270 ljudi, osnovana je 2002. nakon katastrofe tankera Prestige zbog koje je došlo do masovnog onečišćenja sjeverne obale Španjolske, javila se potreba za prevencijom i manje nesreća i onečišćenja u europskim morima.

"Imamo 17 brodova po Europi koji se angažiraju u slučaju onečišćenja. Rasporedili smo po državama i sredstva za akcije onečišćenja kao što su brane, disperzanti, a odnedavno koristimo i dronove; jedna smo od prvih agencija koja ih koristi operativno.

Kad gledamo njihov broj u odnosu na količinu prevezenih tona i broja putnika u europskim lukama, vidimo da se onečišćenja smanjuju", istaknula je Markovčić Kostelac. Države južne Europe i Hrvatska slabije su opremljene pa EMSA tamo raspoređuje više snaga.

Premda je pozitivno što Jadran bilježi gospodarski rast zahvaljujući prometu, veća je i opasnost od nesreća. No, EMSA je najavila učvršćivanje sigurnosti i zaštite na Jadranu, poglavito Hrvatskoj.

U Agenciji su raspisali natječaj za broda koji će biti u stand-by aranžmanu na Jadranu. Dva su kruga natječaja. "U prvom su se javili subjekti iz Hrvatske i Italije. Natječaj bi mogao završiti do kraja godine", objašnjava Markovčić Kostelac.

EMSA je Hrvatskoj povjerila na čuvanje i korištenje opremu za reakciju kod onečišćenja mora vrijednu gotovo milijun eura. U tijeku su i letovi EMSA-inih dronova s Brača za nadzor plovidbe, vrijedni 1,5 mil. kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close