Učinak ne žele komentirati, ali u Plivi kažu da ima dovoljno azitromicina

Autor: Marija Crnjak , 24. ožujak 2020. u 06:01
Azitromicin poznat kao antibiotik širokog djelovanja/ GORAN STANZL/PIXSELL

Azitromicin je i nakon više od 30 godina i dalje vrlo koristan i često primjenjivan antimikrobni lijek.

Iz Plive u ponedjeljak nisu imali komentar tvrdnji da njihov antibiotik azitromicin, u kombinaciji s lijekovima protiv malarije, liječi Covid-19, o čemu se počelo na veliko pisati nakon pilot kliničke studije provedene u francuskom institutu IHU-Méditerranée Infection.

Na naš upit je li pojačana potražnja zdravstvenih ustanova za azitromicinom, iz Plive su nam jučer poručili da su, prema svim informacijama kojima raspolažu, trenutno dostupne dovoljne količine azitromicina na Plivinim zalihama za opskrbu hrvatskog, a prema potrebama i drugih izvoznih tržišta.

“Kako je Pliva Hrvatska vertikalno integrirana u smislu proizvodnje aktivne farmaceutske supstancije i gotovih oblika proizvoda, vjerujemo da neće doći do problema s redovnom opskrbom tržišta”, ističu u Plivi.

U francuskoj pilot studiji na 20 ispitanika pokazalo se da kombinacija lijeka hidroksiklorokina i azitromicina bila znatno učinkovitija od samog hidroksiklorokina.

Azitromicin je dobro poznat hrvatskoj javnosti kao antibiotik širokog djelovanja. Lijek iz skupine makrolida stvorila je 1981. godine skupina istraživača-znanstvenika iz Plive, a registriran je 1988.

Kako je u jednom od izdanja Plivina časopisa Medicus istaknuo klinički farmakolog Igor Francetić, azitromicin je i nakon više od 30 godina i dalje vrlo koristan i često primjenjivan antimikrobni lijek, za razliku od mnogih drugih antimikrobnih lijekova, koji su smanjili učinkovitost ili imaju brojne nuspojave.

Infektolog Ilija Kuzman pojasnio je da je azitromicin ostao antibiotik prvog izbora u liječenju atipičnih pneumonija i hripavca, te ima vrlo važnu ulogu u liječenju težih oblika pneumonija u kombinaciji s beta-laktamskim antibioticima.

Kako je u svojoj objavi na društvenim mrežama jučer pojasnio magistar farmacije i mediciske biokemije Stribor Marković, koji je dio karijere proveo u Plivinu Istraživačkom institutu, glavna prednost azitromicina je dug život u tkivima, dobro nakupljanje u tkivu pluća te u imunološkim stanicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close