Učenici u Hrvatskoj ponovno prosvjeduju nakon 10 godina, razlog nema veze sa školstvom

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2019. u 11:40
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatski učenici u petak će se priključiti globalnom učeničkom pokretu ‘School Strike 4 Climate Change‘.

Najavljeni su prosvjedi u Zagrebu, Splitu, Puli i Varaždinu.

Time su se hrvatski učenici uključili u globalan prosvjed u preko 800 gradova svijeta.

School Strike 4 Climate globalni je pokret učenika koji je pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg.

Na organiziranje globalnog prosvjeda ju je potaknuo nesrazmjer onoga što govore klimatolozi i onoga što se poduzima da se zaustavi intenzitet klimatskih promjena i uništavanja okoliša.

Škola nema smisla ako nema budućnosti

Cilj učenika je istaknuti da ne žele ići u školu jer smatraju da nema smisla učiti ako nema budućnosti gdje će to znanje moći i primijeniti.

Dok su 2008. godine učenici uspješno prosvjedovali protiv loše organizirane državne mature, ovaj put se prosvjed tiče samoga života – klimatskih promjena izazvanih industrijom i ljudskim faktorom.

Da je prosvjed jako važan govore i ovotjedne goruće medijske teme. Poslovni.hr u srijedu je objavio članak o nestajanju maslina u Italiji, što se vrlo lako može ubrzo dogoditi i Hrvatskoj, kao i drugim mediteranskim zemljama u kojima haraju temperaturne oscilacije neuobičajene za određena godišnja doba.

U četvrtak je Poslovni.hr prenio podatke koji ukazuju da 7 od 10 riba u Jadranskom moru sadrži plastiku. Do 2050. godine se procjenjuje kako će svjetska mora i oceani sadržavati više plastike nego ribe.

Učenici zato žele osvijestiti cijeli svijet kako je hitno potrebna zajednička akcija i osjećaj odgovornosti za planetu na kojoj živimo.

Zbog sve većih klimatskih promjena školarci diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, odlučili su u petak, umjesto na nastavu, otići na prosvjed.

U Zagrebu će se učenici okupiti na Europskom trgu u 12.30 sati nakon čega će krenuti povorkom do Markovog trga. U Splitu će se pak okupiti ispred HNK u 13 sati.

Komentirajte prvi

New Report

Close