Ubuduće lakše do golf-igrališta i kampa na šumskom zemljištu

Autor: Marija Brnić , 13. veljača 2014. u 09:27
Gradnja na površini predviđenoj prostornim planom/Zvonimir Pandža/VL

Bez promjene vlasništva omogućit će se aktiviranje šumskog zemljišta za ulaganja u turističke kapacitete.

Zakon o šumama više neće biti prepreka gradnji golf-terena i kampova u Hrvatskoj, kao ni za dobivanje poticaja za poljoprivredu na višegodišnjim nasadima koji se formalno vode kao šumsko zemljište.

U hitnu proceduru Vlada će danas uputiti izmjene zakona kojim se uvodi novi postupak izdvajanja šuma i šumskog zemljišta, a s ciljem da se privuku investitori i pokrenu novi projekti. Dosadašnji zakon, kako objašnjava pomoćnik ministra poljoprivrede za šumarstvo Domagoj Križaj, bio je toliko kompleksan da se investitori za razvoj golfa na takvim područjima nisu ni javljali nadležnim službama, pa  se tek zaživljavanjem novoga zakona očekuju njihove prve inicijative.

 

Križaj

Dosadašnji zakon bio je toliko kompleksan da se investitori nisu ni javljali

Novi zakon, naime, omogućit će gradnju golf-igrališta i kampova na površini koja je za to predviđena prostornim planom, a koje odobrava Ministarstvo poljoprivrede. Pritom se zemljište neće uključiti u građevinsko područje, nego će ostati u šumskogospodarskom području, a cilj gradnje golf-terena ili kampa postigao bi se osnivanjem prava građenja. Drugim riječima, bez promjene vlasništva omogućilo bi se aktiviranje šumskog zemljišta za ulaganja u turističke kapacitete. Izdvajanje bi se uvelo i u slučaju tzv. neobraslog šumskog zemljišta, površina namijenjenih višegodišnjim nasadima. Riječ je o 11 tisuća hektara zemljišta koje će prijeći u nadležnost Agencije za poljoprivredno zemljište.

Višegodišnjim nasadima, koji zapravo i ne predstavljaju šumu, Ministarstvo poljoprivrede predlaže da se gospodari kao s poljoprivrednim zemljištem, čime će se omogućiti dobivanje poticaja i povlačenje sredstava iz EU fondova, što u statusu šumskoga zemljišta nije bilo moguće. Zakonskim izmjenama omogućilo bi se i davanje na korištenje pojedinih šuma i šumskoga zemljišta tijelima državne uprave, ali i gospodarenje u svrhu znanstveno-istraživačkih i nastavnih aktivnosti, no isključivo za pravne osobe koje imaju status javne ustanove i čiji je osnivač država. Prema  postojećem zakonu, šumama je moglo gospodariti samo poduzeće Hrvatske šume, kojem će se ovlasti smanjiti i omogućavanjem izvođenja radova u šumama za licencirane osobe, u čemu su Hrvatske šume dosad bile posrednik. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Golf igrališta mogu biti samo paravan za betonizaciju kao u DU. Ne postoji nijedno golf igralište u RH koje je profitabilno. Treba to održavati i radit cijele godine. Jedini golf dućan u RH je nedavno u Zg zatvorio vrata. Ono u Dubrovniku ako ikad i bude nagrdit će cijeli grad.

Nisu još ni u Dubrovniku startali a kamoli po gorama i šumama…

New Report

Close