‘Ubrzanje ugovora sa županijama mjera za pomoć prijevoznicima’

Autor: Suzana Varošanec , 09. ožujak 2022. u 22:00
Autobus će uskoro moguće biti jedini priuštiv način putovanja, upozoravaju iz HUP-ove koordinacije javnolinijskih prijevoznika/I. Galović/PIXSELL

Vladine mjere – zamrzavanje marže i smanjenje trošarine na benzinsko i dizelsko gorivo, koje možda mogu privremeno pomoći građanima, nisu dostatne za sektor prijevoza.

Sektor prijevoza i autobusni prijevoznici su na koljenima – cijene nafte na referentnim tržištima su ovaj tjedan dodatno porasle, te stoga oni apeliraju na Vladu za konkretne mjere pomoći kako bi se u RH sačuvala djelatnost, među ostalim i zato što će autobus uskoro moguće biti jedini priuštiv način putovanja.

Vladine mjere – zamrzavanje marže i smanjenje trošarine na benzinsko i dizelsko gorivo, koje možda mogu privremeno pomoći građanima, nisu dostatne za sektor prijevoza.

Prijeko potrebnim pokazuju se sektorske mjere, a već ih ima npr. Slovenija: prema definiranoj metodologiji i jasnom dokazivanju porasta troškova energije u odnosu na 2021. izravno se sufinancira poslovanje gospodarstvenika kroz privremeno sufinanciranje troškova uzrokovanih porastom cijena energenata.

Usto, autobusni prijevoznici u Sloveniji već 14 godina imaju potpisane ugovore o javnoj usluzi koji imaju ugrađene tzv. dizel klauzule, zbog kojih su otporni na šokove uzrokovane skokom cijena goriva.

Sve ovo poručuju iz Koordinacije javnih linijskih prijevoznika pri HUP-u na čelu s predsjednikom Hrvojem Meštrovićem, uz dodatno objašnjenje. Kako je trošarina fiksna unutar strukture cijene goriva, a PDV se naplaćuje na ukupnu cijenu, državni prihod svakim poskupljenjem značajno je veći, dok će niža trošarine prijevoznicima u konačnici značiti manji povrat (lani je iznosio nešto više od 160 milijuna kuna).

Rješenje kojim bi se i hrvatski prijevoznici mogli othrvati i pandemiji i visokim cijenama goriva, prema Meštroviću, uz mjeru sufinanciranja poslovanja sektora u izvanrednim okolnostima, je i ubrzanje potpisivanja ugovora o javnoj usluzi za županijama koje bi imale ugrađene dizel klauzule.

Komentirajte prvi

New Report

Close